Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund släcker ned gatubelysningen tidigare

Östersunds kommun måste spara en miljon kronor på gatubelysning. Tidigare i år har flera gator släckts ner för gott och nu föreslår miljö- och samhällsnämnden att tidigarelägga sommarsläckningen i hela Östersund.

Annons

Det var inte nedskärningar som gjorde att det i går morse var kolsvart längs många gator i Odensala och Torvalla.

Det berodde enligt Östersunds kommun på ett tekniskt fel.

Men däremot kan dagens sammanträde för miljö- och samhällsnämnden leda till ytterligare besparingar på gatubelysningen.

– Det finns besparingskrav på kommunen och vi har diskuterat en massa olika åtgärder, säger Rickard Johnson, på samhällsbyggnadsförvaltningen i Östersund.

Östersunds kommun har tidigare i år släckt ner flera gator som de bedömt är säkra sträckor. Dessa nedsläckta gator tros generera besparingar på 300 000 kronor.

Årets budget kräver besparingar på en miljon kronor. Då återstår alltså 700 000 kronor av kostnaderna som måste minska för att kommunen ska klara av sparkraven.

Ett förslag är att tidigarelägga sommarsläckningen till den första maj istället för den 20 maj som belysningen brukar upphöra. Detta förslag beräknas minska elkostnader med cirka 150 000 kronor per år.

I dag kommer miljö- och samhällsnämnden besluta om de ska genomföra besparingsförslaget.

– Det blir mörkare en timme varje kväll och morgon, men det är svårt att dra någon analys om vad det får för effekter. Otrygghetskänslan skulle kunna öka, säger Lars-Åke Wallin, kommunens säkerhetschef.

Från polisens sida är man heller inte särskilt orolig.

– Visserligen är ljus brottsförebyggande i många parker och så, men i det här fallet tror vi inte att det påverkar någonting, säger Helen Svensdotter, polisen.

Mer läsning

Annons