Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund riskerar att bli en utstationeringsort

Oklarheterna kring åklagarkammaren i Östersund får tingsrättens chef att skriva till Riksåklagaren.

Annons

Göran Ingebrand, chef vid Östersunds tingsrätt, konstaterar att en nedlagd åklagarkammare sannolikt får återverkningar på tingsrätten.

– Domstolarna har krav på att målen inte ska ta för lång tid. Om åklagarverksamheten utarmas i Östersund är jag rädd för att vi kommer att få längre tider, säger Göran Ingebrand.

I bakgrunden finns följande fakta: Chefsåklagare Mikael Lundqvist slutar. Ett alternativ är att chefen för åklagarkammaren i Sundsvall blir chef också för Östersund.

Ett annat alternativ innebär att det inte längre ska finnas en åklagarkammare i Östersund och att funktionen slås ihop med Sundsvall. I och med det blir Östersund en utstationeringsort till Sundsvall. Förra året hade Östersunds tingsrätt 1 098 brottmål som kom in. Sundsvalls tingsrätt hade 1087.

– Vi är ganska jämnstora tingsrätter, säger Göran Ingebrand, chef och lagman vid Östersunds tingsrätt.

De svårigheter som kan uppstå i samband med utstationerade åklagare i Östersund innebär enligt honom i förlängningen risk för en utarmning av åklagarverksamheten.

– Tjänster blir inte lika attraktiva på en utstationeringsort. Man kanske inte ersätter folk som slutar och allt leder till att det blir färre åklagare. I slutänden blir det sämre för de människor som bor här, säger Göran Ingebrand.

Han konstaterar att hanteringen av brottmål blir bökigare om man i ökad utsträckning måste anlita åklagare från exempelvis Sundsvall.

– I förlängningen kan man se att det kommer att ta längre tid för folk att få sina mål avgjorda, säger Göran Ingebrand.

– Från centralt håll pratas mycket om att alla led i rättskedjan ska bli så effektiva som möjligt med så kort tid som möjligt mellan brottet och domen.

– Då är det viktigt att varje organisation också är så effektiv som möjligt.

Aktuellt inom rättsväsendet är också frågan om häktet ska stängas och flyttas till kusten. Då väntar återigen långa transporter i samband med rättegångar i Östersund. Där har polisstyrelsens ordförande Hans Lundqvist skrivit till justitieministern. Han varnar för hotad rättsäkerhet och mindre polisarbete ute i verksamheten i Jämtland.

Polisen i Östersund hävdar, efter utredning, att häktesverksamheten blir fyra miljoner kronor dyrare per år om fängelset inte byggs och häktet därmed läggs ned.

Den 15 februari läggs länsrätten i Östersund ner och verksamheten tas över av den nya förvaltningsrätten i Härnösand. Det ska bli effektivare men för allmänheten ökar avståndet till rättsväsendet när cirka tusen länsrättsmål om året i fortsättningen överförs från Jämtland.

Mer läsning

Annons