Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund prisades som ett föredöme för andra

/
  • Kommunalrådet AnnSofie Andersson tog emot priset av Robert Gidehag, vd i Skattebetalarnas Förening, som anser att Östersund kan sporra andra kommuner i länet att få ut mer per skattekrona. Foto: Ulrika Andersson

Möjligheterna för kommunerna att få ut mer för varje skattekrona blir en utmaning de kommande åren.Det kommer att bli tufft, hävdar Skattebetalarnas Förening som i går lyfte fram kommuner att inspireras av.

Annons

Ett pris delades ut till den kommun i länet som bedöms vara ett föredöme för övriga kommuner i att använda skattepengar i verksamheterna.

Priset gick till Östersunds kommun. I motiveringen heter det att ”Östersund har en mycket effektiv kommunal administration”.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson tackade Robert Gidehag, vd på Skattebetalarnas förening, och sa att Östersund målmedvetet tittat på jämförbart stora kommuner i styrningen av verksamheten.

Att hitta lösningar som ger bättre kvalitet till lägre kostnad får allt större betydelse för kommunerna de kommande åren.

– Att lära av kommuner som har lägre kostnader och våga ompröva verksamheter utanför kärnområdet är två vägar dit, enligt Robert Gidehag.

Flertalet kommuner i Jämtland har svårigheter att balansera ekonomin. Enligt rapporten från Skattebetalarnas Förening beror det på att utgifterna i kommunerna ökat markant under den senaste högkonjunkturen.

Men det betyder inte med automatik att utgifterna till välfärdens kärnområden ökat mest.

En slutsats är att det finns stora skillnader i hur effektivt offentliga tjänster produceras i länets kommuner.

Åre pekas ut som kommunen med störst möjlighet att spara. Delvis handlar det om att sänka kostnaderna i skolan och omsorgen till genomsnittet för jämförbara kommuner.

Skatten i Åre kommun uppges vara möjlig att sänka med drygt 10 000 kronor per år för en normalinkomsttagare. Näst störst möjlighet till besparing genom reformer finns i Strömsund.

Lägst besparingspotential finns i Östersund och enligt Skattebetalarnas Förening visar det att kommunens verksamheter fungerar relativt effektivt.

Mer läsning

Annons