Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund laddar för Vinterfestival

/
  • På fyra hjärtformade bildskärmar ska bilder, mönster och rörelse projiceras.Foto: Ulrika Andersson
  • Martin Malmquist arbetar med ljussättningen av torget. Här justerar han en av armaturerna.
  • Glaspaviljongen ”Det goda livet” ska utgöra ett varmt och välkomnande festivalcentrum på Stortorget. Här blir det bland annat café med varor från lokala mathantverkare.Foto: Ulrika Andersson

Kyla möter värme. Mörker möter ljus. Och människa möter människa – ortsbor och tillresta i en härlig blandning. Det är arrangörernas mål för Vinterfestivalen, som drar igång på fredag och kommer att pågå i 17 dagar.

Annons

Nu är det bara några dagar kvar till starten av det stora vinterkalaset, som ska göra Östersund attraktivt för både invånare och besökare. Det hela är kostnadsberäknat till 5,5 miljoner.

Östersunds kommun satsar fyra av miljonerna och informationschefen Eva Larsson räknar med att evenemanget ska bli återkommande:

– Det är tänkt att vi ska köra vartannat år och vi har avsatt två miljoner per år i budgeten för de närmaste åren.

Jämtkraft satsar en halv miljon och övriga näringslivet satsar en miljon tillsammans.

För de pengarna har man skapat ett program med omkring 50 punkter, som ska tillfredsställa alla åldrar och smaker.

– Tyngdpunkten ligger vid ljusfesten, berättar festivalgeneralen Stefan Kauppi på Yrangruppen som håller i alla trådar.

Ljud- och ljusspelet vid Rådhuset blev en megasuccé vid den förra Vinterfestivalen, som hölls i samband med skidskytte-VM för två år sedan. I år kommer samma ljuskonstnärer med ett nytt spel som sägs vara ännu häftigare.

De gör också en ljusshow på Stortorget. Fasaderna ljussätts och dessutom sätts det upp fyra stora bildskärmar där bild, mönster och rörelse kommer att projiceras.

– Det blir även mindre ljusinstallationer på femton andra ställen i stan, säger Stefan Kauppi.

Han beskriver Vinterfestivalen som ett kalas som står på fyra ben. Ljusfesten är ett, idrottsfesten ett annat.

Frösöstörten, slalomtävlingen med start vid toppen av slalombacken och målgång nere vid Vallaleden, återuppstår.

”Mästarnas återkomst” är namnet på en sprintstafett på Stortorget, till vilken Thomas Wassberg har samlat ihop 17 gamla skidprofiler, bland dem ärkerivalen Juha Mieto.

Hockeyklubben bjuder in till veteranmatch på Storsjöns is, ett evenemang som man hoppas ska locka 3000 åskådare.

Den som gillar vinterakrobatik får sitt lystmäte vid Jämtlands gymnasiums nycirkusföreställning i Gustavsbergsbacken och den som vill röra på sig själv kan springa marathon på vinterväglag till Brunflo och tillbaka.

Det tredje benet i festivalen är kulturfestivalen ”Asfalt och Norrsken”.

Den kulminerar lördagen den 13 mars med ”Östersund live”, då det blir dans till folkmusik på Gamla teatern och final i Open Jam i ”Det goda livet”-paviljongen på torget. Inne på Storsjöteatern spelar AC4 och The Dead på Club Corazon.

Christina Almqvist är sammanhållande för kulturprogrammet och hon vill också puffa för en exklusiv visning av Bounce-filmen ”Live på Nalen” nu på lördag.

– Bounce är ett danskompani som gjort skillnad och det känns bra att få hylla dem med att visa den här filmen nu när de är på väg att avsluta sin karriär, säger Christina.

Personliga stadsvandringar utifrån inskickade Östersundsminnen och intressanta seminarier och tävlingar i samarbete med Filmpoolen och Mittnordiska filmkommissionen är andra punkter på Christinas lista.

Så till det fjärde festivaltemat, som stavas k-l-i-m-a-t. Den som inte redan fått nog av vinterklimat i år beger sig lämpligen till Badhusparken, där experimentmiljön Badlands tar emot med 45 minusgrader och vindar på uppåt 30 meter i sekunden.

Det blir också klimatföreläsning med meteorologen Martin Hedberg och energikafé där alla som vill får tycka till om såväl vindkraft som kärnkraft.

Östersunds skolelever i årskurs ett till fem har bjudits in till teckningstävlingen ”Bakom kontakten”. Över 500 teckningar som visar deras tankar om hur elen kommer till huset kommer att ställas ut på Storsjöteatern. Nästa lördag kan man beskåda utställningen samtidigt som man besöker Naturskyddsföreningens öppna hus och upplever miljömusikalen ”Banankontakt”.

Ja, det var bara en liten del av allt som händer under Vinterfestivalen. Stefan Kauppi och Christina Almqvist ser fram emot 17 intensiva dagar och är inte rädda att kylan ska hålla i sig och avskräcka folk från att ta del av utbudet:

– Festivalen bygger inte på att man ska vara ute hela tiden. Det finns gott om ställen att gå in och värma sig på mellan varven, säger de.

Mer läsning

Annons