Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund kan få två kvinnliga kommunalråd

Allt tyder på att kommunalrådet AnnSofie Andersson kommer att ta över som kommunstyrelsens ordförande då Jens Nilsson ta steget in i EU-parlamentet.

Annons

Sedan börjar arbetet för Östersunds arbetarekommun med att hitta en efterträdare till AnnSofie Andersson.

Frågan är om det ska vara en man eller kvinna. Arbetarekommunen har tidigare slagit fast att det ska vara varannan man och kvinna på valsedlarna, det innebär även ett manligt och ett kvinnligt Socialdemokratiskt kommunalråd.

Kjell Svantesson säger också att arbetarekommunen kan få göra undantag också.

Känns det som det blir ett undantag den här gången?

– Som det känns i dagens läge, svar ja, säger han.

I dag diskuteras två namn, Katarina Nyberg Finn och Björn Sandal.

– Vi vet inte än om ärendet ska ut på nominering eller om valberedning ska komma med förslag, säger arbetarekommunens ordförande Kjell Svantesson. Det kan även bli så att vi gör en tillfällig lösning fram till valet och utser kommunalråden då. Allt beror på när Jens ska börja som EU-parlamentariker.

Katarina Nyberg Finn, 38 år, är utbildad sjuksköterska och har en lång erfarenhet som kommunpolitiker, i dag är hon ordförande i vård- och omsorgsnämnden, personal- och organisationsutskott, kommunala pensionärsrådet och kommunalt handikapprådet. Hon är dessutom ledamot i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.

Björn Sandal, 51 år, folkhögskolelärare, har en bred erfarenhet från både landstings- och kommunpolitik. I dag är han ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ledamot i personal- och organisationsutskott och ledamot i kommunstyrelsen. Han är dessutom ledamot i landstingsfullmäktige.

Mer läsning

Annons