Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund kan få nytt elevhem

Ett elevhem för gymnasieelever i Östersund kan bli verklighet nästa höst. Men det krävs smarta lösningar för att ett elevhem ska gå runt ekonomiskt. Oftast krävs att pengar tas från den kommunala budgeten, visar den utredning som gjorts.

Annons
Utgångspunkten för ett elevhemsboende i Östersunds kommun är att avgifterna för kost, logi och tillsyn, i normalläget, kommer att ligga på cirka 3 500 kronor i månaden för de drygt nio månader som ett skolår omfattar.
- Kostnaden kräver optimala förutsättningar för att verksamheten ska kunna finansieras med avgifter som de boende betalar. Men det är vanligt med samordningsmöjligheter för att lösa ekonomin, till exempel om boendet kan användas till något annat den period det inte är skola, säger Jan-Erik Nilsson, kommunens utredare i frågan.
Efter en undersökning av andra elevhem i Sverige har det visat sig att de flesta kommuner behöver tillföra resurser från den kommunala budgeten för att det ska gå ihop. Elevhem där det går runt utan att det tas pengar från kommunens plånbok görs möjligt just genom att lokalerna utnyttjas av andra verksamheter utanför skolåret.
Redan i mars fick Östersunds kommunledning i uppdrag att undersöka möjligheten att etablera ett elevhemsboende samt föreslå form för drift av ett sådant. Jämtlands gymnasieförbund har tidigare undersökt behovet och konstaterat att bostadsmarknaden för gymnasielever är besvärlig.
- Målet är att det ska finnas ett elevhem till höstterminen 2009, med mellan 40 och 50 platser. Det innebär att det ska finnas ett konkret förslag på hus, hur det ska drivas och prislappen på detta till årsskiftet.
- Det kan ju vara så att en byggnad kräver lite förändringar för ett sådant boende, så det måste hinnas med före nästa höst, säger Jan-Erik Nilsson.
Han arbete framöver handlar om att hitta ett hus som kräver så lite ändring som möjligt samt att titta närmare på samordnings möjligheter. Om driften av ett elevhem kan eller ska upphandlas ska också prövas.

Mer läsning

Annons