Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund invigdes som Sveriges mathuvudstad

/
  • Mathuvudstadsåret kan bli ett klipp för Östersund. Det hoppas i allafall kommunalrådet Katarina Nyberg-Finn, mitten. Till vänster krögaren Fia Gulliksson och till höger matprofilen Liv Ekerwald.Foto: Håkan Luthman
  • Mathuvudstadsåret kan bli ett klipp för Östersund. Det hoppas i allafall kommunalrådet Katarina Nyberg-Finn, mitten. Till vänster krögaren Fia Gulliksson och till höger matprofilen Liv Ekerwald.Foto: Håkan Luthman
  • Vid invigningen bjöds på lokalproducerat tilltugg. ”Det är rågbröd med kallrökt skinka och gelé gjord på lingon och portvin, säger Rut Olsson.Foto: Håkan Luthman
  • Britt Spandow har sina rötter i Jämtland men bor numera i Grödinge utanför Stockholm. Hon var eld och lågor över all mat som visades upp. ”Att det är sådan mångfald här det var lite överraskande att se. Man blir lite stolt att komma hit och se allt det här”, säger Britt Spandow.Hon nöjde sig inte med att provsmaka. ”Det fanns en fjällbjörksolja här. Den var väldigt häftig. Så den kommer jag köpa med mig. Det är perfekt att ta med sig och ge bort som presenter också”, säger hon.Foto: Håkan Luthman
  • Hemlagad färsk pasta vevades fram till en remsa som klipptes för invigningen. Förutom de vanliga ingredienserna så hade krögaren Fia Gulliksson, längst till vänster, hällt i en skvätt öl. ”Det lärde jag mig i Italien”, säger hon. I mitten kommunalrådet Katarina Nyberg-Finn och till höger matprofilen Liv Ekerwald. Foto: Håkan Luthman
  • Sören och Ann-Britt Lundgren hade fullt upp med att servera besökare som ville provsmaka. ”Skinkan är kallrökt och kommer från Görviken. Det är Jompa på Öhn som fött upp rena turbogrisen”, säger Sören Lundgren.Foto: Håkan Luthman
  • Det var ett stort utbud på Jamtli under invigningen, allt från kött till matolja – och lokalproducerat bröd.Foto: Håkan Luthman
  • ”Nu gör vi över 70 procent av maten själv”, säger Evonne Mattsson på kommunens Måltidsservice som bland annat ansvarar för skolmaten  i Östersund.Foto: Håkan Luthman
  • På Gulletorget serverade kommunens Måltidsservice skolmats-Gulaschgryta. Cecilia Persson, Ove Becker och Maja Backteman längtade tillbaks till skolan. ”Är maten verkligen så här god så vill jag gå om skolan”, säger Maja Backteman.Foto: Håkan Luthman
  • Sonia Enqvist är snart fem år och kommer från Helsingborg. Hennes favoriträtt är korv med bröd. Hon har inte hunnit börja skolan men gav tummen upp för Måltidsservices Gulaschgryta. ”Den är bra”, säger hon.Foto: Håkan Luthman

Det bjöds på mängder av delikatesser på Jamtli när Östersund invigdes som Sveriges mathuvudstad 2011.

Annons

På söndagen gick startskottet för mathuvudstadsåret.

Kommunalrådet Katarina Nyberg-Finn fick i stället för ett traditionellt tygband klippa en remsa hemgjord pasta som hon, krögaren Fia Gulliksson och lokala matprofilen Liv Ekerwald hjälptes åt att veva fram.

– I det korta perspektivet så betyder det mycket att vi är mathuvudstad. I det längre perspektivet så är vi en av bara 27 städer i världen som är med på Unescos lista Creative Cities. Det här är någonting som bli en drivkraft och kan bidra till tillväxt i länet. Att utveckla upplevelseturism och utveckla länet som destination, säger Katarina Nyberg-Finn.

Vad innebär jämtländsk matkultur för dig?

– Det är den rena maten, den småskaliga produktionen. Vår fantastiska natur som vi har här i Jämtland gör att vi har unika förutsättningar för att producera maten, säger Katarina Nyberg-Finn.

Sören och Ann-Britt Lundgren från Fågelbergets gårdschark hade med sig olika rökta kött- och skinkvarianter som de bjöd besökarna på. Sören Lundgren håller med Katarina Nyberg-Finn om hemligheten till jämtländsk matframgång.

– Vi har en bra tradition här i länet. Det är ren mat och det lever kvar sedan vi hade lanthushåll här, säger han.

Satsningen på småskalighet och kvalitet tror Sören Lundgren kan bli en jackpot för Östersund och länet.

– Det här kom i rätt tid. Det har ju varit mycket skandaler kring stordrift som i Tyskland till exempel (4700 tyska gårdar tvingades stänga efter att gift upptäckts i foder, LT:s anmärkning), säger Sören Lundgren.

Han tror stenhårt på länets mat.

– Titta på matturismen i Frankrike och Italien till exempel. Vi är inte sämre än dem. Men vi behöver inte kopiera det de gör. Vår mat är väldigt bra, säger han.

Mer läsning

Annons