Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund i fokus när it-jättar vill investera i miljardprojekt

/
  • Östersunds kommun har de senaste månaderna arbetat i det tysta med att hitta ett koncept som kan locka flera av välrdens it-jättar att investera miljarder i Östersund. Det finns till och med förslag på vart ett datacenter ska kunna placeras. ”Vi har föreslagit på Verksmon i Torvalla”, säger näringslivschefen Magnus Lindgren.   Foto: Henrik Evertsson

Flera av världens största it-företag sneglar på Sverige för att etablera jättelika datahallar. Det handlar om miljardinvesteringar och Östersund ligger långt fram i diskussionerna.

– Vi har haft flera propåer de senaste åren och det handlar om enorma anläggningar. Det finns ingen energiförbrukare i regionen som är i närheten av de här datahallarna, säger Magnus Lindgren, näringslivschef på Östersunds kommun.

Annons

Apple, Amazon, Ebay, Facebook, Cisko, Sun och Microsoft är bara några av de it-jättar som under den senaste tiden börjat söka sig mot Europa.

Det handlar om att komma närmare de europeiska internetanvändarna och marknaden och för att göra det krävs det gigantiska så kallade datacenter eller serverhallar.

– Under de senaste tre till fyra åren har vi fått många förfrågningar från företag som söker förutsättningar att bygga sådana här anläggningar, säger Tomas Sokolnicki, investeringsrådgivare på myndigheten Invest in Sweden Agency, ISA.

Och det handlar inte om några småbyggen.

Sökbjässen Google sökte exempelvis att få etablera en ny serverhall i Europa för tre år sedan. Det var ett bygge på drygt två miljarder kronor som till slut hamnade i Finland.

Faktum är att Östersund fanns med i diskussionerna redan då.

– Vi hade en förfrågan våren 2007 om en sådan jätteanläggning. Vi fick inte veta vilket det var, men jag är 98 procent säker på att det var Google och de beslutade sig för att bygga i Finland, berättar Magnus Lindgren, näringslivschef på Östersunds kommun.

Men det finns ett flertal större utländska it-bolag som knackar på i Europa och vill in.

Tomas Sokolnicki är en av dem som finns med i den svenska förhandlingsdelegationen med de utländska bolagen.

Han säger att han inte kan gå in på detaljer om hur förhandlingarna går, men att det inte är någon hemlighet att bland annat de uppräknade företagen här ovan finns med på listan.

– Vi jobbar med tre till fyra projekt just nu och vi har ytterligare ett par företag som vi har satt datum för, för träff i Sverige under året.

Enligt Tomas Sokolnicki finns i dag cirka 25 orter i landet som pekats ut som intressanta etableringsorter för ett eller flera datacenter. Och Östersund är högintressant.

– Östersund har flutit upp till tredje eller fjärde plats i Sverige i dag av 25 möjliga så ni ligger långt framme i diskussionerna, säger han.

En av de stora fördelarna med Östersund stavas kyla.

– Klimatet är en konkurrensfördel och otroligt viktig.

Anledningen är att dessa datacenter slukar stora mängder energi. Datorerna alstrar stora mängder värme och det kosta många miljoner kronor att driva kylanläggningarna som dämpar hettan.

Magnus Lindgren konstaterar att det inte finns någon energiförbrukare i regionen som är i närheten av de här datahallarna.

Men det är just energikostnaden som är den stora nackdelen för svensk del när det gäller etableringarna. Elskatten i Sverige är i jämförelse med många andra länder i Europa skyhög.

– Vi har förlorat etableringar av de skälen, säger Tomas Sokolnicki.

Magnus Lindgren tror ändå på Östersund och en framtida etablering.

– Jag tror att Östersund är det bästa alternativet i landet. Dels har vi ett kallt klimat. Sådana här anläggningar kostar enormt mycket att driva och luftkylning gör anläggningarna billigare att driva. Och dels har vi Jämtkraft som kan leverera den billigaste elen i landet.

Möjligheter till investeringsstöd är också en konkurrensfördel, enligt honom.

Mer läsning

Annons