Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund följer inte lagen – kan tvingas betala straffavgift

Flera kommuner i länet följer inte lagen när det gäller att hjälpa funktionshindrade personer. I vissa fall kan det dröja upp till flera år innan funktionshindrade får den hjälp de har rätt till.

Annons

LSS är en lag som bestämmer vilket stöd och service som funktionshindrade har rätt till. Människor med olika funktionshinder har bland annat rätt till anpassade boenden, kontaktpersoner, personlig assistans och särskild vård. Kommuner och landsting är skyldiga att utreda vilka behov den funktionshindrade har och sedan fatta beslut om lämpliga insatser.

Utredningarna brukar inte vara något problem men när det gäller att genomföra besluten så finns det stora brister i länets kommuner. Utgångspunkten är att en funktionshindrad person omedelbart ska få den hjälp han eller hon har rätt till. Kommunen har visserligen en viss tid på sig att verkställa beslutet men på flera håll kan den funktionshindrade få vänta alldeles för länge.

Östersunds kommun är den som har störst problem i länet berättar Lena Wallén som arbetar på länsstyrelsens avdelning för social tillsyn. Den sista juni i år hade kommunen mellan 100 och 105 beslut om hjälp till funktionshindrade som inte verkställts trots att det gått mer än tre månader.

Lena Wallén säger att det är allvarligt ur rättssäkerhetssynpunkt och berättar att vissa ärenden inte har verkställts trots att det gått flera år.

– Syftet med lagen är ju att enskilda personer ska få de insatser som de har rätt till. Om kommunen har kommit fram till att en person behöver en viss insats och sedan inte verkställer beslutet och det går månad efter månad då är det ett stort rättssäkerhetsproblem.

Hon har lämnat in ett antal ärenden till länsrätten som ska avgöra om kommunerna ska få betala en straffavgift för att de inte har följt lagen.

Peter Andrén är biträdande chef på vård- och omsorgsförvaltningen på Östersunds kommun. Han säger att man länge har haft problem med att ordna främst kontaktpersoner och boenden som är anpassade till funktionshindrade.

– Det är ju svårt att tvinga fram kontaktpersoner eftersom det till viss del ska bygga på frivillighet. Men lågkonjunkturen verkar ha gjort att vi fått en liten inströmning av anmälningar och vi hoppas kunna jobba ikapp en hel del under hösten.

När det gäller boenden så säger Peter Andrén att det helt enkelt varit svårt att få fram lämpliga lokaler.

– Flera gånger när vi haft nya gruppbostäder på gång så har det kommit in synpunkter och blivit långa överklagningsperioder.

Peter Andrén berättar dock att det har lossnat på boendefronten och att vård- och omsorgsförvaltningen ska kunna erbjuda boenden till de som behöver under hösten.

Mer läsning

Annons