Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund får hård kritik efter mobbning

Östersunds kommun kritiseras för att en skola hanterat mobbing av en elev dåligt. Skolinspektionen anser att skolan brustit i arbetet med att motverka kränkande behandling samt att elevens rätt till utbildning åsidosatts.

Annons

En elev blev retad, utfryst, sparkad och slagen. Föräldrar tog upp det med klassläraren men det blev inte bättre. Det blev något bättre ett tag efter att rektorn kontaktas. Men den kränkande behandlingen fortsatte efter ett kortare uppehåll. Enligt föräldrarna blev eleven bland annat utsatt för ett test där eleven fick sudda bort huden på handen utan att visa smärta. Det slutade med att eleven inte alls ville gå till skolan. Ett år senare började eleven på en annan skola.

Skolinspektionen har i sin utredning av ärendet kommit fram till att skolan gjort vissa åtgärder men inte lyckades förhindra fortsatta kränkningar. Inspektionen efterlyser en uppföljning, utvärdering och dokumentation av detta, sådan finns inte. Därmed har inte skolan uppfyllt kraven enligt skollagen, bland annat vad gäller kränkande behandling och diskriminering.

"Kommunen har inte visat att de har arbetat för att få eleven tillbaka till skolan när eleven inte gick dit längre. Skolan har inte gett in något åtgärdsprogram rörande eleven", skriver Skolinspektionen.

Skolinspektionen följer upp beslut där det riktats kritik. Det innebär att Östersunds kommun senast 17 mars ska lämna in en redovisning över vilka åtgärder som vidtagits utifrån kritiken.

Mer läsning

Annons