Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund – en stad i ljus

/
  • Ett gott skratt förlänger livet. Det vet den här varelsen, som passande nog heter ”Happy”.
  • Liselott From är projektledare för ”Tags on town”. När hon såg blomställningarna på Stjärntorget bestämde hon sig för att låta dem förvandlas till sjöhästar under några veckor.
  • Det blommar av flera sorter på Storgatan. ”Sommarlängtan” är skapad av Marina Jonsson.
  • Om tillvaron djupt ner i havet handlar ljusinstallationen på Stjärntorget. Liselott From har använt sig av armeringsjärn, vitt tyg och ropelight för att skapa maneterna.

Vinterfestivalens ”Tags on town”, där åtta installationer lyser upp centrum, har snart pågått en vecka. Konstnärerna bakom vill förmedla glädje och värme.

– Det är vetenskapligt bevisat att man lever längre om man skrattar mer, säger Liselott From.

Annons

På balkongen i korsningen Prästgatan-Hamngatan står en grön varelse och gapskrattar. Skrattet hörs lång väg, man kan inte låta bli att stanna och kika upp. Många tycker att varelsen ser ut som en drake eller ett Storsjöodjur, men konstnärens mamma, Liselott From, vill inte artbestämma djuret. Hon tycker att det är viktigare att man uppfattar budskapet i ”Happy”.

– När man möter glada människor påverkas man positivt. Det vill jag att folk som ser min installation ska tänka på, får man ett leende är det lätt att le tillbaka, säger hon.

För ljus- och ljudinstallationerna står, förutom Liselott From, konstnärerna Marina Jonsson och Magnus Gunnarsson, också de från länet. Först funderade trion på om de skulle hålla sig till något gemensamt tema, men sedan kom på att de skulle göra det de själva ville och inte vara rädda för att det skulle spreta. Resultatet blev lekfullt, kärleksfullt och glatt.

På gågatan finns ”Love is in the air” föreställandes ett rött, varmt hjärta med vingar. På Stjärntorget kan man se både maneter och sjöhästar på torra land. Liselott hade länge gått och funderat på ett marint tema och när hon såg formen på blomställningarna på väggarna bestämde hon sig.

– Det är ju ofta så att platsen påverkar vad det blir. Ljuskonst är svårt att prova i förväg, därför är det väldigt spännande att hålla på med, säger hon.

Många av konstverken blev döpta innan de ens var gjorda, och dit hör till exempel Marina Jonssons ”Sommarlängtan” på Storgatan.

– Vi tyckte att det behövdes något som bröt av mot allt det vintriga. Även fast det är fantasiblommor kan man se att de påminner om en tulpan, lilja och prästkragar, säger Liselott, som också berättar att de använt sig mycket av energisnålt så kallat Ledljus med lång livslängd.

– Det ger ett sådant mjukt, vackert ljus. Det är helt fantastiskt att jobba med.

Och apropå ljus, känner man sig lite mörk till sinnes kan man med fördel sticka in huvudet i Magnus Gunnarssons kub på Stortorget.

– Vi ville ge folk massor av ljus, många behöver det den här tiden på året. Det här är en riktig ljuskick, även om det inte går att jämföra med ljusterapi, säger Liselott.

”Tags on town” kan avnjutas ända fram till och med den 14 mars.

Mer läsning

Annons