Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund byter gatubelysning för tre miljoner

Nu ska gatubelysningen bytas ut och bättras på i Östersund och tätorterna runtomkring. En av de största och viktigaste satsningarna under året är nya och fräscha lampor längs gång- och cykelvägarna.

Annons

Miljö- och samhällsnämnden ska till veckan fatta beslut om ett omfattande byte av gatulampor runt om i Östersund.

”Listan över angelägna åtgärder är lång, varför prioriteringar måste göras. Trafikanternas anspråk på trafiksäkerhet och trygghet skall ligga till grund för prioriteringarna”, skriver tjänstemännen i förslaget på ett åtgärdspaket som beräknas kosta 3,3 miljoner kronor under 2010. En av de största investeringarna är byte av lampor och armaturer längs gång- och cykelvägarna.

Utdrag ur förslaget:

Gång- och cykelvägar – Armaturerna är uttjänta, ger lite ljus och drar mycket ström. 250 nya standardarmaturer planeras att monteras. Belysningsstyrkan på gatan bedöms öka något.

Storgatan – ”Belysningen längs med Storgatan är undermålig, befintliga armaturer med 70W högtrycksnatrium saknar reflektorer, går ofta sönder. Kräver två man för att byta driftdon som sitter i stolpen. I dag är ca 10 armaturer trasiga och reservdelar finns ej för byte”, skriver tjänstemännen.

Belysningsprojekt vid järnvägsstationen – Östersunds kommun, Banverket och fastighetsbolaget Jernhusen deltar i ett gemensamt belysningsprojekt där belysningen ska miljöanpassas runt omkring järnvägstationen. För Östersunds del handlar det att byta ut gammal belysning och göra en ljusare och tydligare entré in mot Östersund centrum.

Rådhusgatan – Belysningen för övergångsställena i korsningen Rådhusgatan/Samuel Permans gatan är dålig. Ny belysning projekteras och monteras.

Mer läsning

Annons