Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund blir basen för djurskyddet i hela länet

- Det är inte frågan om halvering av personalstyrkan, säger länsveterinären Anders Norling. Men den statliga ersättningen till den nya djurskyddsorganisationen är otillräcklig, erkänner han.

Annons
LT berättade i går att djurskyddsinspektörerna i länet är oroliga över hur kvaliteten på djurskyddet i länet kommer att bli när staten tar över ansvaret från kommunerna vid årsskiftet.
En inspektör flaggar för en kraftigt reducerad arbetsstyrka. En hävdar att den centraliserade organisationen där alla inspektörer ska förläggas och utgå från Östersund, kommer att kräva mycket ineffektiv tid i bil runt länet.
Anders Norling, länsveterinär, blir chef för den nya organisationen:
- Vi har beslutat att vi inledningsvis ska ha fem inspektörer vilket innebär att vi inte kan fördela ut dem på kommunerna. Vi kommer att planera hela länets kontrollbehov från Östersund.
Är det optimalt med Östersund som huvudort utan filialer?
- Annars hade vi inte valt det. Volymerna av kontrollerna finns trots allt runt Storsjöbygden.
Det blir en sextio mil lång tur och returresa till Blåsjön för exempelvis oanmälda besök, konstaterar en kritisk inspektör.
- Vi kan inte lösa det med att lägga en person halvvägs till Stora Blåsjön bara för att vänta på att något ska hända där när hela volymen av vårt kontrollansvar ligger centralt i länet.
I Västerbotten har länsstyrelsen lös stationeringen av inspektörerna på två orter.
- Vi har inte sett någon anledning att fördela våra resurser på det sättet. Vi kommer att planera all verksamhet från Östersund. Konsekvenserna bli långa resor i enstaka sammanhang, men det får vi hantera på annat sätt.
Hur då?
- Vi blir stramare. Man får planera att göra resorna samordnat. Det går inte att åka på en sak i taget.
Hur är det med halveringen av arbetsstyrkan?
- Det är inte frågan om halvering.
- Tidigare fanns sex till sju årsarbetskrafter och vi kommer att ha fem heltidsinspektörer inledningsvis.
Regeringen har avsatt 118 miljoner kronor till länsstyrelserna i landet - ersättning som flera länsstyrelser har påtalat är alldeles för liten.
- Vi var en av länsstyrelserna som påtalade att det fanns en risk att resurserna är otillräckliga, säger Anders Norling.
- Men det är inte samma sak som att vi säger att det inte blir bra. Vår inställning är att vi ska ta ansvar för uppgiften och de resurser vi får och planera så att verksamheten blir så effektiv att det blir en.

Mer läsning

Annons