Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östbergselever har flest idéer i länet

/
  • Lo Lidström Bursvik vill förbättra för alla morgontrötta frukostätande genom att föreslå en specialkniv för smöret. ”Om kniven är extra böjlig så går brödet inte sönder”.
  • Michaela Lindbergs dröm är inte uppfinnare utan fotbollsproffs och fotograf. ”Bara för att jag inte vill bli uppfinnare innebär det inte att jag tycker att det är roligt att komma på saker”.
  • Carolina Öst vill se till att vänsterhänta skribenter slipper kladda ner sina händer.
  • Lo Lidström Bursvik vill förbättra för alla morgontrötta frukostätande genom att föreslå en specialkniv för smöret. ”Om kniven är extra böjlig så går brödet inte sönder”.
Carolina Öst vill se till att vänsterhänta skribenter slipper kladda ner sina händer.
Michaela Lindbergs dröm är inte uppfinnare utan fotbollsproffs och fotograf. ”Bara för att jag inte vill bli uppfinnare innebär det inte att jag tycker att det är roligt att komma på saker”.
Foto: Henrik Flygare

Östbergsskolan är idérikast i länet. Åtminstone om man tittar på antalet förslag till idé- och uppfinnartävlingen Finn upp 2009.
– Vi vill förbättra saker som man irriterar sig på, säger Carolina Öst i åttan.

Annons

Totalt 128 elever från årskurs sex till åtta i länets grundskolor har skickat in 86 uppfinningsförslag till uppfinnartävlingen Finn upp 2009 – en tävling som arrangeras av Ingenjörssamfundet.

Över hälften av idéerna kommer från en enda skola – Östbergsskolan på Frösön.

Och det verkar vara tjejerna som ligger i framkant vad gäller innovationer.

– 1979, stod tjejerna för 12 procent av idéerna och i år står tjejerna för 53 procent av de inlämnade idéerna. Det är ju helt fantastiskt! Teknik och uppfinnande är inte längre något som i stor utsträckning bara intresserar killar, säger Sofia Björkvi, projektledare för tävlingen, i ett pressmeddelande.

LT träffade således ett gäng tjejer i 8 ö på Östbergsskolan.

– Jag har förslag på en platta som blir kall när den kopplas in i datorn. Där kan man till exempel ställa ett saftglas så håller den sig kall, säger Michaela Lindberg som poängterar att en liknande innovation redan finns, men då med en platta som håller drycker varma.

Carolina Öst berättar om en idé där man sätter en liten hållare på smörpaketets lock där smörkniven kan klämmas fast. Därmed slipper locket bli kletigt av smör.

– Vi vill förbättra saker som man irriterar sig på, säger hon.

Det inofficiella namnet på prylen är ”butterholder”.

Carolina Öst har för övrigt tänkt till för de vänsterhänta.

– När man skriver kletar man ju ut det man har skrivit med handen, konstaterar hon och har förslag på en form av platta som ska ”glida över” det nyskrivna på papperet, berättar Lo Lidström Bursvik.

Lo:s idé handlar om det oerhört retsamma på morgnarna när man tar smör på smörkniven och lyckas trasa sönder frukostmackan.

– Om kniven är extra böjlig så går brödet inte sönder, säger hon.

Sammanlagt 6229 idéer från elever i hela landet har skickats till tävlingen. Stipendier på mellan 1000 och 5000 kronor kommer att delas ut och ett särskillt pris kommer att gå till en skola eller ett arbetslag.

Teknikläraren Petra Törnlöf är säker på sin sak efter att ha sett engagemanget från eleverna:

– Vi ska ta hem det här, säger hon.

De vinnande eleverna får ta emot sitt pris av Kronprinsessan Victoria den 11 maj.

Mer läsning

Annons