Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oseriösa asfaltläggare härjar igen

År efter år dyker de upp – oseriösa hantverkare och illegal arbetskraft som erbjuder svartjobb. Därför går polisen i olika distrikt ut och varnar för bluffmakarna.

Annons

Oseriösa asfaltläggare drar land och rike runt med husvagnar, lastbilar, asfaltmaskiner och annan anläggningsutrustning. Villaägarna får fagra löften om plattläggning, asfaltering, stensättning och andra tjänster till förmånligt pris mot förskottsbetalning. Men slutprodukten håller sällan vad den lovar.

– Vad jag förstår handlar det ofta om dåligt underarbete och ett tunt lager med asfalt och det hela ser bedrövligt ut redan nästa sommar, säger Stefan Löfberg, förundersökningsledare vid Gävleborgspolisen.

Tidigare i somras gjorde Gävleborgspolisen tillsammans med gränspolisen en utlänningskontroll på Furuviks camping. Nitton personer i ett asfalteringsgäng kontrollerades. Två av dem omhändertogs då de saknade id-handlingar och ska utvisas.

– De måste ha haft mycket jobb här i Gävletrakten eftersom de var in och handlade trädgårdsplattor och annat hos en firma en par gånger per dag, säger Stefan Löfberg.

Lokala medier rapporterar nu om deras framfart och polisen i olika distrikt går ut med varningar. Häromveckan varnade Roslagspolisen för oseriösa hantverkare från Irland. Tre äldre kvinnor hörde till de lurade. De betalade 15 000 respektive 20 000 kronor för bristfälliga arbeten.

Under den senaste tiden har flera städer längs Norrlandskusten haft besök. Nyligen drabbades en villaägare i Holmsund utanför Umeå. Trots att han tackade nej fick han garageuppfarten uppriven.

Flera av de polisdistrikt som TT har varit i kontakt med har fått påringningar från oroliga och misstänksamma medborgare. Men inget av dem har fått in några polisanmälningar mot hantverkarna. Orsaken är troligen för att det handlar om köp av svartjobb.

Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, påpekar att det rör sig om oseriösa företag som tar jobb från seriösa.

– Något är sjukt när ingen gör något åt det. Och det är förenat med stora risker att köpa svart. Exempelvis går det aldrig att få någon garanti på jobben, säger han.

Han påpekar också att köparen klär sig i rollen som byggherre med ansvar för miljö och säkerhet.

– Om det skulle inträffa en arbetsplatsolycka kan det stå villaägaren mycket dyrt, säger Bo Antoni.

Mer läsning

Annons