Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkrare för leverantörer att få betalt ur konkursbo

/
  • – De 45 procent som hade kunnat falla ut hos leverantörer i ett konkursbo finns inte kvar längre, konstaterar advokat Lars Ederwall.Foto: Ulrika Andersson

Möjligheterna för leverantörer att få tillbaka pengar efter konkurs hos en kund har delvis minskat från årsskiftet. I stället har bankernas säkerhet stärkts väsentligt i konkursboet.

Annons

Under en företagarträff på Rådhuset i går kväll fanns en del frågetecken att räta ut, sedan reglerna ändrats efter årsskiftet.

Advokat Lars Ederwall sammanfattar vilka som står först i kön till pengarna i samband med konkurs.

– Reglerna om det här har skiftat. Nu är vi till viss del tillbaks i ett gammalt regelverk från 2004, men det var skett successiva förskjutningar och förändringar under åren, säger Lars Ederwall.

Då, 2004, ändrades reglerna om bankernas säkerhet i form av företagsinteckningar. Värdet av dessa omfattade tills nyligen bara 55 procent av tillgångsvärdet i konkursboet. 45 procent lämnades kvar till övriga fordringsägare.

På så sätt förbättrades förutsättningarna för leverantörer och andra att få utdelning.

Samtidigt togs också förmånsrätten till skatter och avgifter bort, som låg före leverantörerna.

– Men det blev snabbt en politisk diskussion om det här, konstaterar Lars Ederwall.

– Regelförändringen ansågs försvåra för företagarna att få låna pengar i bank eftersom bankerna blev mer obenägna att låna ut.

Diskussionerna ledde till att bankens säkerhet återfick ett hundraprocentigt värde i den typ av egendom som säkerheten omfattar.

– I praktiken lös egendom i konkursbona, säger Lars Ederwall.

– Men de 45 procent som hade kunnat gå vidare nedåt i ledet och till slut falla ut hos leverantörer finns inte kvar längre.

Lars Ederwall bedömer att förändringen i viss mån har minskat förutsättningarna för leverantörer att få ut pengar vid konkurs.

– För att kompensera det här har regeln om statens rätt att få igen lönegarantipengar före leverantörerna plockats bort, fortsätter han.

Alltså, i de fall där det tidigare blev utdelningar på lönefordringar i konkursbo så blir det i stället leverantörer som får pengar nu.

Genom att bankerna står säkrare vid konkurs kan man då också tro att de blir mer intresserade att låna ut pengar till företag framöver?

– Syftet är det att man nu ska känna sig mer säker att låna ut därför att banken har ett bättre säkerhetsunderlag för att få igen pengar om det blir konkurs, säger Lars Ederwall.

– Men det är lite svårt att bedöma det där eftersom bankerna vant sig vid ett visst intresse i säkerhetsfrågorna under de här åren och det är inte säkert att dom med automatik tycker att det ska ändras.

– Det är lite svårt att koppla något riktigt grepp om hur mycket det här kommer att förändra långivningen, enligt Lars Ederwall.

Under åren med lägre säkerhet vid konkurs har bankerna delvis tillhandahållit andra lösningar, exempelvis leasing via finansbolag.

Mer läsning

Annons