Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroliga tider – då ökar intresset för banken JAK

Antalet medlemmar i banken JAK har ökat det senaste året. Varför intresset för bankmodellen gått upp just nu är oklart men de oroliga tiderna kan vara en orsak.

Annons

JAK Medlemsbank ägs kooperativt av medlemmar som sparar pengar i banken och sedan lånar av varandra. Det ovanliga med JAK är att det inte förekommer några räntor för in- och utlåning.

Idén bygger i stället på en bank som drivs utan vinstkrav. I stället för ränta betalar den som vill låna pengar en avgift som täcker kostnaderna för bland annat kreditrisker och administration. Varför antalet medlemmar och intresset för banken har ökat den senaste tiden är oklart.

– I början av 90-talet, när räntorna var jättehöga, då gick folk in som medlemmar helt enkelt för att klara av sina banklån. Men nu är ju räntorna låga så det resonemanget stämmer inte i dag.

– Vår gissning är att intresset ökat för att ekonomin i samhället ser ut som den gör. Folk vill se om sitt hus för att inte hamna i ekonomiska problem framöver, säger Marianne Hallsten som är medieansvarig för JAK Medlemsbank i länet.

Hon berättar att Jämtland hör till bankens starkare fästen i landet. I flera av länets kommuner har JAK en relativt hög andel medlemmar i relation till befolkningen. Totalt hade banken i april i år 827 medlemmar jämfört med 792 för cirka ett år sedan.

Mer läsning

Annons