Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroliga politiker: Läget är mycket allvarligt

/
  • Det är väldigt viktigt att fängelsebygget    kommer igång, betonar kommunalrådet AnnSofie Andersson, (S) och riksdagsledamöterna Berit Andnor och Stefan Wikén, (S). Foto: Henrik Evertsson

– Läget är mycket allvarligt om fängelsebygget i Östersund inte blir av. Det säger kommunalrådet AnnSofie Andersson, (S), riksdagsledamöterna Berit Andnor och Stefan Wikén, (S) samt styrelseledamoten i LO-distriktets styrelse Karin Näsmark.

Annons

Under fredagseftermiddagen träffades de fyra representanterna på Arbetsförmedlingen i Östersund för att betona allvaret i frågan vad som hänt med alla arbetstillfällen i Jämtlands län.

– Sedan förra sommaren har Östersund tappat 2 200 jobb, säger AnnSofie Andersson.

Situationen är mycket värre än i samband med försvarsnedläggningen, anser Berit Andnor och nämner en rad nedläggningar av olika statliga myndigheter och institutioner som SIKA, Frösö behandlingshem och ITPS bland andra.

Det är hög tid att åtgärder sätts in, annars finns risken att kompetensen kommer försvinna från länet när konjunkturen väl vänder uppåt igen menar de.

– Det är väldigt viktigt att bygget av fängelset kommer igång, säger de.

– Det innebär flera jobb inom byggsektorn och minst 200 jobb inom Kriminalvården och sedan tillkommer andra jobb som det för med sig, säger AnnSofie Andersson.

Allt är prospekterat, förberett och klart och dessutom finns ett behov av en utökad kriminalvård, betonar hon. Allt som saknas är att bygget startar.

Vad skulle det betyda om fängelset inte byggs?

– Det är oerhört viktigt. Det var en ersättningssatsning till regionen och dessutom behövs det anstalter i landet. Där har regeringen ett regionalpolitiskt ansvar, säger Berit Andnor.

Utöver vikten av att fängelsebygget blir av pekade de fyra representanterna även på behovet av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, pengar till utbildning och pengar till infrastrukturen.

– Det är viktigt att infrastruktursatsningen blir av, att vägar och järnvägar rustas. Det är viktigt för utvecklingen av länet och turismen, säger Berit Andnor.

Mer läsning

Annons