Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro på Radio Jämtland när lokala kanaler ska samordnas

Sveriges Radio planerar att samordna sina 25 lokala kanaler och bilda sex stora områden. På Sveriges Radio Jämtland finns en oro att förändringen kan leda till försämringar.

Annons

Ledningen för public service-företaget har beslutat att göra en rejäl förändring i organisationen. Sex stora geografiska områden ska bildas för att delvis ersätta den organisation som finns i dag med 25 kanaler. Exakt hur den nya organisationen ska utformas är inte klart men på Sveriges Radio i Jämtland finns en oro att viktiga beslut flyttas från det lokala planet uppåt i organisationen.

– Någonstans försöker man hitta samverkansvinster publicistiskt och redaktionellt. Jag är oroad över att man monterar ner delar av den lokala radion, säger programledare Håkan Lundqvist som sitter i den lokala facklubbens styrelse.

Sveriges Radios vd, Mats Svegfors, har sagt att förändringen inte ska ses som ett besparingsprogram, men han medger samtidigt att den nya inledningen gör det lättare att spara pengar i framtiden. Eventuella besparingar i framtiden är också något som oroar Håkan Lundqvist.

– Om man till exempel kommer med idén att vi ska ha ett gemensamt förmiddagsprogram i flera av kanalerna inom de här sex regionerna, då är det ju inte så avlägset att tänka sig att någonstans uppstår en övertalighet bland medarbetare.

Ytterligare osäkerhet med den nya organisationen är vem som ska ha makt över hur pengarna fördelas.

– Vad jag har hört men inte vet om det är sant är att vi kan tappa makten över vår budget. Skulle det vara så så anser jag att Sveriges Radio är snett ute. Då blir vi en tungfotad organisation, säger Håkan Lundqvist.

Mer läsning

Annons