Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för jobben på Försäkringskassan när arbete läggs ut i landet

Försäkringskassan får inte de pengar de behöver för sin verksamhet för aktivitetsstöd.

Dessutom börjar de arbetsuppgifter som koncentrerats till Östersund, att läggas ut på kontoren runt i landet.

Annons

– Där ligger min överskuggande oro, säger Sven Graff, facklig företrädare för Statstjänstemannaförbundet på Försäkringskassan.

Han menar att det bestämdes att Försäkringskassan i omorganisationen skulle koncentreras och att vissa saker skulle göras på vissa ställen i landet.

Nu har Försäkringskassan börjat gå ifrån detta.

– Det läggs tillbaka saker och ting ut till kontoren i landet. Det blir som det var tidigare när vi gjorde allting i varje län. Då undrar jag, hur det blir med löftet om våra jobb, som är ersättningsjobb för garnisonen. Det bli urvattnat ganska fort och vi vet inte vad som händer.

Det behövs fler handläggare för aktivitetsstöd inom Försäkringskassan. I dag är de runt 500 personer varav 300 är visstidsanställda. Men enligt AMS prognoser skulle det förmodligen behövas ett par hundra till.

– Oron över att vi inte får tillräckligt med pengar finns alltid inom myndigheten, men vi har inte fått klartecken att få de pengar som vi skulle behöva för att fullfölja uppdraget med aktivitetsstöd, säger Sven Graff vidare.

– Det sker en översyn av hela myndigheten, det försvinner arbetsuppgifter från vissa håll samtidigt som det tillkommer nya. Aktivitetsstöd är något som växer i dessa tider.

Men han säger att det inom sjukförsäkringen och det som händer där, kanske gör att det behövs mindre folk. Det har gjort och görs rockader av hela tiden.

– Den stora oron ligger i att vi inte ska få medel så vi klarar uppdraget. Vi skulle behöva anställa fler i Östersund, men vi börjar bli trångbodda. Vi skulle kanske kunna trycka in 70–100 anställda ytterligare.

Mer läsning

Annons