Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppnar dörren med telefonen – sparar tid och ökar tryggheten

/
  • Det nya låssystemet kan öppnas med både nyckel och telefon.Foto: Henrik Flygare
  • Annelie Mikaelsson säger att det nya låssystemet sparar mycket tid och att hon slipper allt strul med nycklar.  Foto: Henrik Flygare
  • Ruth Lindström tycker att det känns tryggare med det nya låssystemet eftersom hemtjänsten kan komma snabbare om hon behöver kalla på hjälp.Foto: Henrik Flygare

Flera som arbetar inom hemtjänsten i Östersund har slängt sina tunga nyckelknippor. I stället använder de mobiltelefoner när de ska komma in hos personer som behöver hjälp. Det nya låssystemet sparar både tid och ökar tryggheten hos de äldre.

Annons

Annelie Mikaelsson arbetar i hemtjänstområdet Karlslund i Östersund.

Hon står precis utanför Ruth Lindströms dörr, en av de många äldre kunder som anlitar hemtjänst varje dag. Men i stället för att som tidigare ta fram sin stora nyckelknippa så tar hon upp en mobiltelefon ur fickan.

– Först så trycker jag in min personliga kod. Sedan får jag upp en lista med namn. Där väljer jag Ruth och sedan trycker jag på Lås upp, förklarar hon.

Ett mekaniskt ljud kommer från låset i dörren. Sedan är det bara att trycka ner handtaget och gå in.

De nya dörrlåsen har installerats hos ett stort antal personer som anlitar hemtjänst i Östersund. Fördelarna med systemet är flera.

– Det här sparar mycket tid för mig. Jag slipper åka och hämta och lämna nycklar flera gånger varje dag, säger Annelie Mikaelsson.

Tidigare släpade hon på ett stort antal nycklar varje gång hon skulle ut på sina besöksrundor. Och om någon utlöste sitt trygghetslarm så gällde det att få tag på nyckeln till personens dörr så fort som möjligt.

– Om någon larmar i dag och jag finns i området så är det mycket enklare. Jag behöver inte ringa runt och få tag på nyckeln utan kan bara gå hem till den som larmat och öppna dörren med min telefon, säger Annelie Mikaelsson.

Ruth Lindström är 85 ÅR och anlitar hemtjänsten fyra gånger per dag. Även hon tycker att det nya låssystemet är bra.

– Det känns mycket tryggare på nätterna med det här systemet. Man vet att de kan komma snabbt om det skulle behövas.

Mer läsning

Annons