Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna förskolan på Jamtli sprids så in i Norden

/
  • Hackåsgårdens Britt-Marie Borgström, förskollärare och museipedagog och Eva Eriksson, specialpedagog, sprider Jamtlis öppna förskolas idéer runtom Norden. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Jamtlis öppna förskola gör intryck på våra grannländer. I Trondheim så har Norges första öppna förskola i kulturhistorisk miljö öppnat nyligen och i Finland är man också intresserade.

Annons
Sveriges första öppna förskola i kulturhistorisk miljö finns här i Östersund på Hackåsgården Jamtli. Nu sprids även idén till våra grannländer. I Trondheim så öppnade öppna förskolan Sverrestunet i fjol på Sverresborg, Jamtlis systermuseum, efter Jamtlis modell.
– Museet har ett nära samarbete med Sverresborg sedan länge, så det är roligt att de också har en öppen förskola där nu. Jag är ofta ute och föreläser om vår verksamhet och har varit till Helsingforsområdet i höst. Det finns ett enormt intresse för vårt sätt att arbeta, säger Britt-Marie Borgström, förskollärare och museipedagog, som har arbetat med verksamheten sedan starten 1993.
Sverrestunet bedrivs, precis som öppna förskolan på Jamtli, i en kulturhistorisk miljö. Många likheter finns men även skillnader. I Hackåsgården är året 1895 och det finns gott om gammaldags leksaker både inne och ute. Ladugården med trädjur är ett populärt inslag och en sådan har byggts även på Sverrestunet. Där är året 1905 och istället för leksaker så involveras barnen i vardagssysslorna.
– Det här är inte bara ett lekställe utan vi har vår kulturarvsprofil och gör saker som man gjorde i vardagen förr, som sköter potatislandet och lagar mat tillsammans med barnen, säger Ann Siri Garberg, avdelningsledare för Sverrestunet.
En öppen förskola är en oftast kommunalt finansierad verksamhet som finns i de flesta kommuner i både Sverige och Norge, där föräldrarna är med sina barn under sex år. Både Jamtli och Sverrestunet riktar sig dock speciellt till mor- och farföräldrar.
– Det är väldigt bra att generationerna möts och här är det en miljö som många äldre känner igen och kan berätta om. Det kommer även ovanligt många pappor till oss. Jag tror att det beror på att man kan göra mer och annorlunda saker här än på andra öppna förskolor, som att snickra och leka i vår utemiljö, säger Britt-Marie Borgström som just nu skriver en bok om öppna förskolan på Jamtli.
Ett annat samarbete mellan Tröndelag och Jämtland är i startgroparna, där syftet är att få flera förskollärare med kulturarvskunskap. Det treåriga projektet fick första klartecknet för finansiering genom EU-programmet Interreg Sverige-Norge, i torsdags. Ansökan behandlas nu i Stockholm för slutgiltigt ja.
– Vi vill lära ungarna att leka med ett miljöperspektiv där man tar in alla fyra elementen. Kulturarvskunskapen saknas i förskolevärlden i dag, säger Ann Siri Garberg

Mer läsning

Annons