Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande vandalisering av julgranar i Östersund

/
  • Fram till Luciahelgen fick granen vid Rådhuset pryda stan med sin gröna glans – men sen tog det stopp. Under helgen utsattes Rådhusgranen, och flera andra av kommunens granar, för omfattande sabotage.

Julgranarna i Östersund har utsatts för omfattande sabotage under den gångna Luciahelgen. Det handlar om eldningsförsök, stöld och förstörelse av belysning.

Annons

Uppmärksamma Östersundsflanörer kunde under måndagsmorgonen se hur den stora julgranen utanför rådhuset saknade belysning. Anledningen visar sig bero på vandalisering.

Någon gång under helgen har någon eller några dragit sönder den gröna belysningen i granen.

– De har dragit av slingorna, säger Håkan Bengtsson, arbetsledare vid gatukontoret.

Under måndagen gick det inte att ta sig upp i granen och reparera skadorna eftersom det bedömdes blåsa för mycket.

Samma gran har under helgen även utsatts för ett brandattentat. 04:42 på söndagsmorgonen meddelade SOS Alarm att det syntes glöd i julgransfoten. Räddningstjänsten kallades till platsen och polisen spanade därefter efter fyra misstänkta, som enligt vittnen ska ha rört sig i området.

Men inte bara granen vid rådhuset har saboterats. Nere vid SJ:s tågstation har Östersunds kommun också ordnat med julgran och belysning.

– Även där har någon dragit sönder belysningen, säger Håkan Bengtsson.

Frösön har också fått sin beskärda del av förstörelsen. Kommunen har haft en gran med belysning precis efter gångbron på Frösösidan.

– Där har de stulit hela granen med belysning under helgen.

Händelserna är polisanmälda.

Även granen som köpmännen i Lillänge gemensamt gått ihop om att pryda handelsplatsen med utsattes för sabotage under förra veckan då den kapades omkull. Även förra julen utsattes Lillängegranen för inte mindre än tre omkullvältningar.

Mer läsning

Annons