Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Omdaningen i Valhall det mest spännande"

/
  • Rolf Östlund vet inte riktigt hur det kom sig att han hamnade i Östersundbostäders styrelse 1956.

Det var en tid när Torvalla endast bestod av skog, Körfältet var en övningsplats för militären och i Valla fanns inget annat än några småhus vid stranden.

Annons

Rolf Östlund (M) är en av dem som suttit vid Östersundsbostäders roder när dessa områden och andra bebyggdes. Han har varit styrelseledamot i det kommunala bostadsbolaget sedan 1956.

Men när LT träffar honom vill han hellre prata framtid än dåtid.

Det han tycker varit mest spännande under alla år är faktiskt den byggnation i kvarteret Valhall som blir helt klart nu i dagarna.

– Det är intressant att bygga på en våning på hus som redan finns. Det fanns för övrigt för flera år sedan ett förslag av Ulf Werner, förre vd:n, att utveckla området, säger Rolf Östlund.

– Och vi ska ju jobba vidare med Runeborg nu.

Runeborg är namnet han använder på kvarteret Doktorn, de vita husen vid brofästet på Frösön. Det finns planer på att bygga på en våning på de husen också.

– Innan de byggdes låg dansstället Runeborg där. Där träffades alla hemvändare på juldansen. Ägaren var släkt med mannen som ägde Gröna lund därför fick de alltid dit så bra artister, till exempel Alice Babs och Delta rhythm boys.

Ett starkt minne han har är när det pratades om att göra Östersund till en så kallad bandstad, med bebyggelse från staden till Brunflo. Det var på 1980-talet.

– Vi byggde avlopp från Östersund till Brunflo dimensionerat för bandstaden. Men vissa av kommunens politiker sade nej till bandstaden för man ville inte bebygga jordbruksmark. Så det blev inget av det. Men det överdimensionerade avloppet ligger ju där det ligger, nedgrävt hela vägen till Brunflo.

I stället för bandstaden blev det nybyggnation i Torvalla där det var skogsmark.

– Det är ganska roligt att vi för inte så länge sedan blev klara med området Rosmarinen i Fjällmon, som är en fortsättning av den första delen vi började med i Torvalla 1982.

Men det blev väldigt bråttom med att skapa nya bostäder i Östersund och innan Torvallaprojektet påbörjades stoppades planerna en tid och uppbyggnaden av Valla fick komma först.

– Det enda som fanns där då var hus nere vid sjön och bebyggelse i Mjälle.

När Rolf Östlund började fanns det inte heller några studentbostäder i Östersund.

– Förr hade inte Östersundsbostäder hela ansvaret för studentboende, men nu har vi det.

Stugorna på Östersunds camping byggdes av kommunen, i första hand att användas till studentboende.

– Och sedan byggdes Fornborgen, på Frösön. Då var det ännu inte klart var universitetet skulle ligga, man trodde det skulle bli på Frösöstrand.

Den stora grejen framöver tror han är nybyggnaden upp vid Remonthagen.

– Det är ett stort projekt där man kommer att ta tillvara alla byggerfarenheter och därtill få en vindunderlig utsikt, säger Rolf Östlund.

Mer läsning

Annons