Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombudsman: Arbetslösheten går mot 40 procent till våren

Krisen är på väg in i Jämtland med stormsteg. Varslen står som spön i backen och facken ser inget slut än. Både byggnads och skogs- och träfacket tror att arbetslösheten kommer att ligga på närmare 40 procent fram i maj-juni.

Annons
Bara inom byggnads, skogs- och trä och IF Metalls områden handlar det om närmare 350 varsel under de senaste två månaderna.
- Vikande konjunktur och finanskris märks på våra företag eftersom de är underleverantörer till svenska och utländska företag, säger Conny Hansson, ombudsman på IF Metall.
Bara under november månad varslade 19 företag 155 tillsvidareanställda inom IF Metall avd 3 som innefattar Jämtland och Medelpad. Och då är inte Kubals varsel i Sundsvall på 120 medräknade.
Av dessa är det 13 företag i Jämtland och 81 tillsvidareanställda plus 15 visstidsanställda som har varslats om uppsägning.
Mörkertalet är stort eftersom företagen inte behöver varsla om det är färre än fem anställda som berörs.
- Många väljer också att lägga hemliga varsel eftersom det är dålig reklam för företagen och beställarna blir oroliga över om de kan leverera, säger Conny Hansson. Det gäller flera i vårt län.
- Det är inte slut än vi befarar att varslen kommer att fortsätta, men kanske inte i samma takt.
- Många företag tror att konjunkturen ska vända, det är bara frågan om när. En del har kraft att övervintra medan jag befarar att det blir fler konkurser också.
Under de senaste 8 veckorna har det inom Byggnads område varslats runt 110 anställda.
- Nästan varje dag kallar någon byggarbetsgivare till nya varselförhandlingar, säger Byggnads ombudsman Kjell Carlsson. Men mörkertalet kan vara dubbelt så stort eftersom det kommer nya varsel var och varannan dag.
Han ser väldigt pessimistiskt på framtiden och tror inte det är omöjligt att varslen hamnar på runt 30-40 procent till våren.
- Det är väldigt lite jobb att räkna på just nu, säger han. Åre-projekten börjar bli klara, i Härjedalen trodde vi att det skulle byggas en hel del, där har företagen i stället varslat en del eller alla, av taktiska skäl.
- Dessutom ser det dåligt ut i Norge också, våra gubbar börjar komma hem igen.
Han pekar även på dem som nu blir varslade och som valt att stå utanför både a-kassan och medlemskap.
- Det slår tillbaka nu, säger han. Taket i a-kassan är för dem som står utanför 80 procent av 18 700 kronor. Är de medlemmar täcker inkomstförsäkringen så de får 80 procent av den faktiska lönen under 100 dagar.
Fängelset kommer säkert igång, tror han, bara alla överklaganden i Haparanda gjorts klara.
Dessutom fortsätter restaureringen av vattenkraften. När det gäller vindkraftsutbyggnaden i länet ger det dåligt med jobb, i dag är det tyskar som gör betongjobben.
- Vi hoppas våra medlemmar får jobb när SCA drar igång och bygger sin stora vindkraftspark med 200 snurror, säger Kjell Carlsson.
Inom skogs- och träfacket pratar de om fritt fall när det gäller husfabriker, kökstillverkare och golvtillverkare.
- 15 företag har varslat 144 personer under de senaste åtta veckorna, säger ombudsman Roland Eriksson. Fram mot vårkanten kommer sågverken att drabbas.
- Vi har inte sett något liknande sedan 90-talet. Träbranschen går mot en arbetslöshet på 40 procent.

Mer läsning

Annons