Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle tränar hårt för att hålla musklerna i schack

/
  • Olle Olsson kämpar för en bättre livskvalitet. 14 dagar varje halvår intensivtränar han på Remont-hagen.

När Olle Olsson var 11 år fick han polio. Under en tid var han totalförlamad, allt han kunde röra var huvudet och händerna.

Annons

1962 kom sjukdomen tillbaka i form av postpolio. I dag intensivtränar han på Remonthagen i Östersund, 14 dagar varje halvår, för att hålla sina befintliga muskler i schack.

Han har precis duschat av sig efter ett träningspass i den varma, goa bassängen. Visste man inte, skulle man heller inte kunna tro, att han varit så handikappad.

– Allt började vid årsskiftet 1944–45, säger han. Jag var 11 år och fick väldigt ont i kroppen, främst ryggen och nacken.

– Mina föräldrar tog kontakt med doktorn som kom hem och konstaterade att det var polio.

Olle Olsson bodde då i Sveg och det var på epidemin där han fick sin vård från strax efter nyår till april.

– Jag hade en otrolig värk, minns han, jag kunde bara röra mitt huvud och händerna.

Han fick bäras fram eller åka rullstol. I maj bar det av till vanföreanstalten i Härnösand. Där fick han vara fram till midsommar. Något som inte var alldeles lätt för en liten pojke på 11 år.

Men till sist började han kunna gå igen, först med hjälp av kryckor. Han flyttade till Östersund, levde ett normalt liv och jobbade under många år som bilelektriker.

– Men 1962 fick jag värk i bröstmuskeln och det blev en stelhet i ryggen och nacken. Samtidigt blev jag väldigt svag i benen. Alla trodde det berodde på jobbet, på alla konstiga arbetsställningar.

Han började på sjukgymnastik på Remonthagen där sjukgymnasten till sist trodde att han hade postpolio och remitterade honom till neurologen på sjukhuset, som kunde ställa diagnosen.

– Distriktsläkarna vet ju ingenting om den här sjukdomen, säger han och är tacksam över den vård han får på Remonthagen även om det känns otryggt just nu med alla nedskärningar.

För att klara sitt liv har han en elrullstol för att spara sina ben och han har även fått en anpassad toalett.

– Nu ska jag även få prova ut en rollator, säger han.

Mer läsning

Annons