Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika tillgång till nytt fostertest

En tredjedel av landstingen erbjuder inte gravida kvinnor det så kallade kub-testet som kan minska antalet riskabla fostervattenprov.

Annons

– Jag tycker att det är mycket omoraliskt att man inte erbjuder kub till alla. Många kvinnor får göra fostervattenprov i onödan och det framkallar i sin tur missfall av friska foster, säger Peter Buchhave på kvinnokliniken vid Blekingesjukhuset i Karlskrona till tidningen Dagen.
I dag finns bara ett sätt att säkert ta reda på om ett barn bär på kromosomrubbningar, och det är att sticka in en nål i mammans mage och ta prov från antingen fostervattnet eller moderkakan. Mellan en halv och en procent av provtagningarna leder till missfall.

Säkrare underlag
Sannolikheten för kromosomrubbningar hos barnet ökar kraftigt med moderns ålder. Kub-testet – baserat på moderns ålder och ämnen i hennes blod samt en ultraljudsundersökning – anger den statistiska sannolikheten för avvikelser. Testet är frivilligt och ger kvinnan ett säkrare underlag för det svåra beslutet att genomgå fostervattenprov eller inte, jämfört med om bara åldern vägs in.
En genomgång som tidningen Dagen har gjort visar att två tredjedelar av landstingen erbjuder gravida att göra kub-testet, antingen alla kvinnor eller kvinnorna över en viss ålder. En tredjedel av landstingen gör det inte.
Sedan kub-testet infördes i Danmark 2004 har antalet födda barn med Downs syndrom minskat kraftigt, från 61 till 21 barn, skriver Dagen.

Fler aborter
I Sverige har andelen födda barn med kromosumrubbningen varit konstant sedan 1970-talet, cirka 12 per 10 000 födda eller cirka 120 barn om året, men samtidigt har antalet aborter på grund av kromosomfel ökat. De flesta, 75 procent av kvinnorna över 35 år, väljer att abortera fostret efter besked om Downs syndrom, enligt Socialstyrelsens siffror från 2007.
Anna-Lena Krook på Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning är kritisk till att kub-testet erbjuds som rutinundersökning.
– Jag är rädd för att de föräldrar som tackar nej till testet och får ett barn med Downs syndrom kan få höra att de får skylla sig själva. Att de får klara sig på egen hand, säger hon till Dagen.

Mer läsning

Annons