Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart hur skolelever ska få sin vaccination

– Vi vet att svininfluensan kommer, att det är konstaterat ett fall i Åre gör varken till eller från. Men det visar att nu är svininfluensan här.

Annons

Det säger Mona Modin Tjulin, ordförande i Jämtlands gymnasieförbund. Men hon har inte fått några indikationer på att influensan kommit till andra skolor ännu.

– Vi har bestämt att skolorna en gång per vecka ska redovisa hur många elever och hur många ur personalen som är borta från skolan. Då behöver det inte bara vara misstanke om svininfluensan, vi vill följa om frånvaron börjar eskalera.

Än är det för tidigt att säga något om sjukfrånvaron i skolan eftersom de inte har gått så många veckor ännu sedan skolstarten. Det är nu först som förkylningarna börjar komma igång.

– Dessutom ska vi ha extremt otur eller kanske tur om vi får så många konstaterade fall av svininfluensan eftersom det är svårt att få provtagningarna också.

Mona Modin Tjulin säger att Gymnasieförbundet har gjort en planering i alla rektorsområden och sett över vad som kan göras om många i personalen blir borta.

De har förberett genom att kunna ge eleverna hemuppgifter och jobba på distans för att kunna stänga skolan.

– Det går bra framför allt i kärnämnena, svenska, engelska och matte medan det i karaktärsämnena kan vara svårt men då får man ta igen det senare. Stänger vi skolan ska eleverna ändå få den lagstadgade tiden under skolåret.

– Men vi har fortfarande inte fått veta hur vaccineringarna ska gå till, om det är våra skolsköterskor som ska göra det önskar jag att vi får ett snabbt besked så vi kan planera. Det kommer i så fall att påverka vår verksamhet.

Hon säger att de bland annat måste fundera hur de ska få föräldrarnas medgivande innan vaccination.

– Landstinget har styrt upp detta med vaccinationer ganska bra i Östersund, men i övriga länet vet de ingenting.

Landstinget i vårt län är ett av några landsting i landet som ännu inte har talat om för invånarna i vilka lokaler det ska ske vaccinationer.

– Det är bara i Östersund de har förberett, vi har verksamheter i fyra kommuner och vi vet inte om vi ska ta hand om vaccinationer av våra elever eller om det är någon annan. Men det är någon månad kvar innan vaccinet kommer, så det finns tid.

Mer läsning

Annons