Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat intresse för hemmafix sedan ROT-avdraget infördes

/
  • Pelle Persson gav sig in i målarbranschen redan 1981 och har haft egen firma sedan 1989. ”Visst får man några              fler förfrågningar nu med det här ROT-avdraget”, säger han, som här tapetserar om en lägenhet i Torvalla, med pappan Kåre Persson som hantlangare. Foto: Henrik Flygare
  • Pelle Persson är målare och driver sin egen firma. För honom betyder ROT-avdraget inte så mycket.”Jag är ensamföretagare och är rätt uppbokad redan så än har jag inte tid att ta på mig så mycket mer jobb”, säger han.

Den 8 december i fjol återinförde regeringen det så kallade ROT-avdraget med baktanken att detta ska ge byggsektorn lite mer snurr i finanskrisens tid.

Annons

Det förslag som regeringen lade fram i december rör sig om en satsning som är värd åtta miljarder. Det ska främja arbetsmarknaden och se till så att folk inte drar totalt i handbromsen, väljer att anlita svart arbetskraft, eller göra allt själva när det gäller att fixa till det i hemmet.

ROT-avdraget står för reparationer, ombyggnad och tillbyggnad som utförs av hantverkare i bostaden eller fritidshuset.

Kostnaden för det nya badrummet, en ommålning, nya vitvaror eller annat – får man dra av till 50 procent – när man sedan ska deklarera, så länge den totala kostnaden inte överstiger 50 000 kronor.

Efter 1 juli i sommar är det dock meningen att skattelättnaden ges direkt vid betalningen av tjänsterna, och hantverkaren kommer i sin tur att få kräva ut resten av sin betalning hos Skatteverket.

Enligt Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer för december i fjol uppgav fler svenska hushåll än tidigare att troligt att de kommer att renovera bostaden under detta år.

Och hantverkare i Östersundsområdet har redan märkt av intresset hos privatpersoner kring ROT-avdraget.

– Det är fler personer som ringer och hör sig för om jobb nu, ibland är det 2–3 samtal om dagen som rör frågor om det, säger Sune Andersson, som driver Valla bygg och bland annat renoverar badrum hos folk.

Pelle Persson är målare och driver sin egen firma Pelle målare och även han får ta emot fler förfrågningar nu.

– Men jag är ensamföretagare och är rätt uppbokad redan så än har jag inte tid att ta på mig så mycket mer jobb, säger han.

– Jag har en kund som ville ha en utvändig ommålning förra sommaren, men då hann jag inte. De är väl antagligen glada att jobbet blir förskjutet till denna sommar, konstaterar han.

Mer läsning

Annons