Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade kostnader för fallolyckor

Fallolyckor bland äldre kostar samhället 14 miljarder kronor. Den beräkningen görs i en ny rapport från Statens folkhälsoinstitut när även den försämrade livskvaliteten för de drabbade räknas in.

Annons

– Det är inte helt lätt att räkna ut vad en försämrad livskvalitet är värd i pengar, men vi har utgått från de beräkningar som finns på området. Många äldre som trillar omkull och skadas allvarligt har svårt att repa sig efter en sådan olycka, säger utredaren Harald Gyllensvärd.
Om inte olika åtgärder sätts in för att minska fallskadorna beräknas kostnaderna öka från 14 till 22 miljarder fram till 2050.
Ökad risk
– Vi blir allt fler äldre. Risken att trilla omkull ökar när vi blir äldre och sannolikheten att fallet ska leda till skador ökar också när vi blir äldre. I Sverige dör i snitt tre äldre personer varje dag till följd av fallolyckor. Det är mer än dubbelt så många än de som omkommer i trafiken, konstaterar Harald Gyllensvärd.
Sedan tidigare undersökningar är det känt att fallolyckor bland äldre leder till direkta kostnader på cirka fem miljarder kronor. Kostnaderna för försämrad livskvalitet för de drabbade beräknas till ytterligare nio miljarder kronor.
– Det är viktigt att alla kostnader finns med när politiker och tjänstemän planerar för vilka åtgärder som ska sättas in, menar Gyllensvärd.
Går att åtgärda
Det går att minska risken för att äldre ska råka ut för fallolyckor.
– Flera av riskfaktorerna går att åtgärda, exempelvis genom att se över hur de gamla bor och ta bort mattor, trösklar och annat som kan leda till att de äldre snubblar omkull. Man bör även se över medicineringen eftersom en kombination av vissa mediciner gör att de äldre kan känna sig lite snurriga och då kan det vara svårt att hålla balansen, säger Harald Gyllensvärd.
I institutets rapport konstateras också att styrke- och balansträning kan göra att de äldre inte lika lätt trillar omkull.

Mer läsning

Annons