Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad konkurrens har fått fart på flyget

/
  • Antalet flygpassagerare till Åre/Östersund flygplats blir allt flera. Ökad konkurrens och turismtrafik har fått fart på trafiken. Flygplatschefen Susanne Norman, tillhöger i bild, är nöjd liksom informationschefen Ann Söderström.

Susanne Norman började sitt jobb som flygplatschef på Åre Östersund förra hösten. I stenhård lågkonjuktur och med rejäl motvind. Men nu har vinden vänt – och det rejält.

Annons

Ett och ett halvt år tillbaks i tiden. Då är det sommaren 2008 och lågkonjukturen har inte nått till Sverige än. Det är i det läget som Susanne Norman – med rötter i Östersund – bestämmer sig. Hon slutar sitt jobb i Oslo för ett jobb hemma i Östersund som flygplatschef på en flygplats som går bättre än någonsin.

Men på bara några månader rasar allting.

När Susanne Norman börjar sitt jobb under senhösten 2008 så går flygplatsen på knäna. Både affärsresenärerna och turisterna minskade drastiskt.

– Läget var ganska förtvivlat, säger hon.

Minskningen var 25 procent. Eller var fjärde resenär enligt siffror från Luftfartsverket.

Nattsvart statistik.

Som på bara ett år förbytts i succésiffror och framtidstro. För i december så ökade passagerartrafiken med 30 procent jämfört med under den svarta höstvintern 2008.

– Vi har nästan 8 000 fler passagerare än under förra december, säger Susanne Norman.

Under hösten har Åre Östersund flygplats kaxat upp sig ordentligt – man har störst passagerarökning av alla flygplatser de senaste månaderna.

– Det känns roligt internt och som en fjäder i hatten när vi kan vara bästa flygplatsen, säger Susanne Norman.

Hon ser de två nya flygbolagen Nextjet och Östersundsflyg som några av anledningarna till att det flygs mer igen.

– Affärsresenärerna har hittat hit igen, säger hon.

När vände det då?

– Det var i augusti någongång. Då var både Nextjet och Östersundsflyg igång ordentligt. Efter det som kom det en 25-30 procentig ökning på bara några månader, avslutar Susanne Norman.

Mer läsning

Annons