Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet spräckte planerna på Stornorr­land och Mittsverige

Kammarkollegiet säger nej till både Stornorrland och en Mittregion med Jämtland och delar av Västernorrland. Därmed kan man konstatera att både Ansvarskommittén och politikerna i Norrland får bakläxa.

Annons

Robert Uitto som är ordförande för föreningens region Mittsverige är besviken, om än måttfullt.

– Vi har hela tiden trott att det skulle bli på detta sätt, säger han. Men föreningens arbete fortsätter.

Kammarkollegiet säger nej av två skäl. Landstingen är sinsemellan inte eniga om vilken lösning som är till bestående för samtliga inblandade. Inte heller kommunerna är överens om det ska bildas en eller två regionkommuner och hur gränserna ska se ut.

”Kammarkollegiets främsta invändning mot ansökningarna är att det inte finns någon enighet om hur regionkommunerna ska se ut geografiskt. Flera landsting och kommuner i Norrland har föreslagit att denna oenighet ska lösas genom att gränsen efter hand kan justeras”.

Men de ser även en risk för att de demokratiska förutsättningarna försämras. I en stor region kan möjligheten att delta i det politiska arbetet försvåras och avstånden blir längre mellan medborgare och folkvalda.

– Vi konstaterar att kammarkollegiet ger oss rätt när de säger att en stor region urholkar demokratin, säger Robert Uitto och menar att där är kammarkollegiet jättetydliga.

– De är mot Stornorrland och för mindre regioner. Nu får vi tid att lösa konflikten mellan Timrå och Sundsvall, jag tror vi hade gått i land med detta om vi inte hade delat arbetsmarknadsregioner. Men Timrå ville inte och det måste vi lösa.

Robert Uitto säger också att de ska försöka utveckla det Nordanstig ville lite söderut och försöka få med en del turistkommuner, allt för att ha en god beredskap fram till 2015.

Redan nu tar Robert Uitto initiativ till att på nytt starta ett kommunalt samverkansorgan i länet, allt för att kunna fortsätta driva regional utveckling i länet.

– Vi måste bilda ett samverkansorgan som tar hand om länsstyrelsens utvecklingsmedel så vi kan var med och styra den regionala utvecklingen samtidigt som vi arbetar med regionbildningen som ska vara klar 2015.

Detta har inte lyckats förut, kommer ni överens nu?

– Gör vi inte det blir det problem, säger Robert Uitto.

Samtidigt gläds Moderaternas gruppledare i Östersund, Pär Jönsson, åt att det blev ett nej.

– Det är glädjande att kammarkollegiet kommit till samma insikt som vi Moderater har haft i regionfrågan. Det vill säga att det i dag saknas ett underifrånperspektiv och att det saknas stöd för ett så kallat Stornorrland, skriver han i ett pressmeddelande.

– Nu kan politiker i Norrland och då framförallt landstingspolitikerna flytta fokus från regiondiskussioner och gränsdragningsproblem till att i stället hålla på med huvuduppgifter att skapa en bättre vård för medborgarna.

Mer läsning

Annons