Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odenskog öppnas för mer handel

/

I princip all handel utom eventuellt matvarubutiker kommer att få etableras i Odenskog.
Men det finns fortfarande kritik kring politikernas restriktioner kring mat- butikerna.

Annons

Nästa steg i den ändrade detaljplan i Odenskog är på gång.

Miljö- och samhällsnämnden gav nyligen tjänstemännen i uppdrag att ordna ett förslag till en ny detaljplan. Det mesta är emellertid redan känt.

Den nya planen kommer att ge möjlighet att öppna för all handel, exklusive dagligvaruhandel, i hela området – från rondellen vid MacDonalds till Fagerbacken längs Hagvägen.

Ovanför rondellen vid MacDonalds har kommunen tidigare pekat ut ett grönområde som kan huggas ut och ge byggrätt för cirka 3000 kvadratmeter handel – handel som i så fall ska omfatta andra varor än skrymmande produkter som reservdelar till fordon eller dylikt.

– För en norrman, strömsundsbo eller sundsvallsbo som kommer till Östersund och åker in i den här vägen in i handeln, är detta det första de ser efter betongstationen, säger Anne-Katrin Ångnell, exploateringschef på Östersunds kommun.

– Därför vill man att det ska vara mer än bara en vanlig handelslada, fortsätter hon.

En klädvarubutik kan vara möjlig, skoaffärer eller ett Dollarstore skulle med stor sannolikhet få klartecken på en gång i hela området.

Matvarubutiker blir det dock svårare med.

– Det påverkar handelsströmmar i hela stan och kvartersbutiker här och var. Men om en Hennes och Mauritz hamnar där stärker det bara området, säger Anne-Katrin Ångell.

Här är företagarna i området, eller åtminstone Harry Sjöström – ordförande i Odenskogs intresseförening med 180 medlemmar – väldigt skeptisk till hur politikerna tänkt.

– Det är obegripligt. Jag vet inte varför det ska vara så känsligt med käk. Handeln är i sig själv självsanerande och finns det för många är det alltid någon som tillslut inte mäktar med, säger han.

Han anser att politikerna har varit ”lite väl byråkratiska” i hela planprocessen och i utformningen av handelspolicyn.

– Vi företagare och tjänstemän är mer inne på samma linje.

Det som är mest konkret i bygg- och etableringsväg i Odenskogsområdet just nu är fastighetsbolaget NHP Östersund AB:s storsatsningar längs Hagvägen i tre etapper (se grafik). Bolaget är dock tämligen förtegna om exakt vad det handlar om för typ av handel.

– Det kan bli en blandning för att stärka handeln i området, sade Sofia Lind, projektledare för handels- och industriprojektet till LT för drygt en månad sedan.

Mer läsning

Annons