Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odensala byalag läggs ned

/
  • Christina Breding är ordförande i Odensala byalag som är på väg att avvecklas. ”Det vi gjort har varit uppskattat, så det känns olyckligt”, säger hon.  Foto: Henrik Flygare
  • Christina Breding är med i Odensala byalag som snart läggs ned. Hon berättar att det är för få drivande för att kunna fortsätta verksamheten som den är nu.

Behovet av ideellt engagemang är alltid stort, men tycks ändå minska mer och mer i allmänhet. I Odensala byalag är så fallet. Trots att intresse för verksamheten fortfarande finns har sviktande engagemang gjort att byalaget beslutat lägga ned. Samtidigt ber de om förslag från ortsbefolkningen på vad de kvarvarande pengarna ska användas till.

Annons

Det startade 1997. Föräldrarna till fotbollsspelande barn kom på att de ville göra mer tillsammans än att träffas på matcherna. De kallade till ett första möte med orden ”Vad ska vi göra i Odensala?”. Sextio personer kom på mötet och så var Odensala byalag startat.

Från början fanns det många aktiva i byalaget och under åren har det ordnats alltifrån orkidévandringar till utställningar, julmarknader och konserter. En del av arbetet har bestått i att ta vara på naturen omkring, några har till exempel varit ”bäckfaddrar” med uppgiften att hålla Odensalabäcken i gott skick, och det har ordnats återkommande temadagar inom miljö med bland annat föreläsningar. De har deltagit i en lokal BRÅ-grupp för att tillsammans med flera parter i området förebygga skadegörelse. Byalaget har också fungerat som en länk till kommunen och lyft idéer från de boende till politikerna.

Intresset för arrangemangen har varit stort och medlemsantalet högt, men alltfler medlemmar har på senare tid tagit den passiva rollen. Några av de som förut varit aktiva har flyttat eller lessnat och tillströmmingen av nytt folk har inte varit tillräcklig, vilket bidragit till ett tyngre lass att dra för de som varit kvar.

Därför har styrelsen nu beslutat att lägga ned byalaget.

Leif Landin var ordförande i fem år och har efter det suttit med i styrelsen. Han var med från början och berättar att byalaget startades utifrån ett behov av gemenskap och att skapa en roligare plats att bo på. Behovet finns fortfarande anser han, däremot finns inte samma engagemang att driva det framåt. Något som både Leif Landin och nuvarande ordföranden Christina Breding tycker är väldigt synd.

– Eftersom arrangemangen har varit så uppskattade och välbesökta känns det olyckligt om det inte fortsätter, men på det senaste årsmötet fick vi inte ihop folk till en ny styrelse och då går det inte att fortsätta driva byalaget som förut, säger Christina Breding.

Hon vågar inte sia om varför det ideella engagemanget minskat, men hon är med i flera föreningar och ser samma nedåtgående trend även där. Även om det finns ett stort intresse för att få igång något är det oftast bara några få som jobbar för det, menar hon.

De har nu gått ut med att byalaget ska avvecklas och ber om förslag från de boende i Odensala området på vad befintliga medel kan användas till. Det som diskuterats hittills är saker som att rensa upp i och kring bäcken, satsningar på projekt i naturområdet Lillsjön eller att instifta någon typ av fond eller stipendium. Samtidigt säger hon att det inte är helt kört för en fortsatt verksamhet, det beror på vilka förslag de får och vilken respons allmänheten ger gentemot avvecklingen.

– Det roligaste vore förstås om några hör av sig och vill ställa upp i styrelsen.

Mer läsning

Annons