Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och det här Frösöföretaget kan bli en vinnare inom cancerbehandling

/
  • Fyra tekniska doktorer och resten civilingenjörer jobbar med utvecklingen på Frösö Strand för C-Rad. Alla har någon form av spetskompetens. Här utvecklar Fred Persson, Roger Nilsson och Patrik Danielsson ny teknik för cancerbehandling.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • ”Efter vad vi har presterat här så hävdar vi oss väl mot andra tungviktare  i branschen”, säger Nial Wassdahl på C-Rad.
  • Fred Persson är en av de som utvecklar ny teknik för cancerbehandling på Frösö Strand.
  • Agneta Vinberg löder kretskort till en prototyp som utvecklats av  C-Rad.

Företaget C-Rad på Frösön har satsat på utveckling av ny medicinsk teknik för cancerbehandling, trots kärva tider. Lån via Norrlandsfonden har bidragit till att en internationell lansering av produkterna är på gång.

Annons

– Vi vet av erfarenhet att framtidens vinnare finns bland dem som nu vågar ta ett steg framåt, säger Lars-Olov Söderström, vd på Norrlandsfonden där man känt hur avmattningen successivt dragit upp över landet.

Från Norrlandsfonden lånade man ut 239 miljoner i Norrland förra året och det är ofta frågan om kompletterande finansiering. Utlåningen beräknas generera investeringar för 1,2 miljarder i 100-talet företag som fick del av pengarna.

C-Rad på Frösön ligger i framkant av teknikutvecklingen för att säkerställa precisionen vid cancerbehandling. Verksamheten bedrivs på Frösö Strand och moderbolaget med viss annan verksamhet finns i Uppsala.

Vilken betydelse har Norrlandsfondens finansiering haft för C-Rad på Frösön?

– Det har betytt enormt mycket för bolaget under hela uppstarten och var väldigt viktigt när vi bestämde oss för att förlägga verksamheten i Östersund, säger Erik Hedlund, vd för bolaget.

– Annars tror jag vi hade haft väldigt svårt att överhuvudtaget komma igång med utvecklingen som bedrivs i Östersund.

Det handlar om ny teknik i samband med cancerbehandling där angripna vävnader utsätts för hög stråldos, men där risken för skador på frisk vävnad ska minimeras. C-Rad:s lösningar bidrar till det här och att fler patienter kan behandlas.

Företaget etablerade sig på Frösön våren 2005 med fem anställda. I nuläget finns tio medarbetare, Utökningen blev möjlig genom ytterligare kapitaltillskott från Norrlandsfonden. Samtliga anställda jobbar med forskning och utveckling.

– De första resultaten av detta har vi kunnat visa vid årsskiftet. Nu är vi så smått inne i en kommersialiseringsfas med den utveckling som genomförts på Frösön, säger Erik Hedlund.

– För den verksamheten är det nu väldigt viktigt att vi kan visa på kommersiella framgångar inom det medicinsk tekniska området.

Kunderna finns huvudsakligen bland tillverkare av strålterapisystem i USA, Japan och i Tyskland. En annan kundkategori finns inom industrin där man exempelvis behöver titta på sprickbildningar i tjocka material som stålkonstruktioner.

– Där är vi inne konkret i projekt med den utveckling som bedrivits i Östersund, säger Erik Hedlund.

Ursprungligen är den forskning och utveckling som bedrivs på Frösö Strand avknoppning från verksamhet på Karolinska Institutet i Stockholm.

Mer läsning

Annons