Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obesiktade hissar kan dölja farliga brister

/
  • Enligt en sammanställning som tv-programmet Kalla fakta gjort utifrån Boverkets siffror blev 42 procent av alla hissar underkända vid besiktning 2008. Byggnadsinspektören Christine Häggström tror att det är en rimlig siffra även i Östersunds kommun. ”Vi får inga felrapporter om besiktningar inte utförs”, säger hon.   Foto: LEFTERIS PITARAKIS/Scanpix

Nödtelefon ur funktion och ingen varningsskylt om klämningsrisk är förekommande brister i hissarna i Östersund. Förra året blev ett tiotal hissar i kommunen underkända i besiktningen. Men den faktiska siffran kan vara betydligt större.

Annons

– Vi får inga felrapporter om besiktningar inte utförs, säger Christine Häggström, byggnadsinspektör i Östersunds kommun.

Nya siffror från Boverket visar på att 15 000 av landets hissar inte besiktas ordentligt. Alla hissar ska besiktas årligen. Och det är fastighetsägarna som är skyldiga att se till att det sker i tid.

Tillsynen över fastighetsägarna ligger sedan hos kommunernas byggnadsnämnder.

– Besiktningsbolagen har en skyldighet att skicka protokoll med underkända besiktningar till oss. Sen tar vi kontakt med fastighetsägarna och kollar upp hur de åtgärdar felen, säger Christine Häggström.

Men sker ingen besiktning, sker inte heller någon rapportering till kommunen.

Byggnadsinspektörerna i länet utövar ingen aktiv tillsyn över att besiktningar faktiskt utförs.

– Där har de litat på fastighetsägarna, säger Christine Häggström.

Enligt en sammanställning som tv-programmet Kalla fakta gjort utifrån Boverkets siffror blev 42 procent av alla hissar underkända vid besiktning 2008. Christine Häggström tror att det är en rimlig siffra även i Östersunds kommun.

– Vi har tillsynsansvaret och det är läge att gå igenom det nu. I verksamhetsplanen för i år har vi med att vi ska utföra extra kontroller, säger hon.

I de övriga kommunerna i länet är tillsynen av hissar ett oprioriterat område.

– Vi lägger in alla besiktningsprotokoll, som kommer från besiktningsföretaget eller fastighetsägaren, i ett register, säger Håkan Bredin, byggnadsinspektör i Strömsunds kommun.

Mer än så finns det inte tid för, men Håkan Bredin upplever inte det som ett problem. Det finns bara några få hissar i kommunen och det har inte skett några hissolyckor, menar han.

I Bräcke kommun får de inga besiktningsprotokoll skickade till sig automatiskt, utan det är upp till fastighetsägarna att se till att besiktningarna sköts.

– Folk som bor på olika ställen har frågat hur besiktningen fungerar och då har jag kollat upp det med fastighetsägaren, säger Jonny Berg, byggnadsinspektör i Bräcke kommun.

Även i Bergs kommun sker endast tillsynen utifrån anmälan från allmänheten.

– Men vi håller på att se över våra rutiner. En tillsynsplan är på gång, säger Katarina Zickermann, byggnadsinspektör i Bergs kommun.

Mer läsning

Annons