Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O'Learys och Pauserestaurangerna mister sitt alkoholtillstånd

/

Socialnämnden bestämde sig idag för att O´Learys och de två Pauserestaurangerna förlorar sina alkoholtillstånd.

– Vi överklagar, säger Nino Madsen på O´Learys. Redan i morgon kommer vi att begära inhibition så det blir inget driftstopp.

Annons

Men tillstånden dras inte in med anledning av misstanken att de ska ha bjudit gymnasieungdomar på gratis sprit.
I stället handlar det om bulvanverksamhet, leveransskulder och en icke fullständig styrelse.
Beslutet i socialnämnden var inte enigt, den borgerliga gruppen reserverade sig. De ville ha återremiss i ärendet eftersom inte utredningen kring ungdomarna är klar.
– Vi bestämde oss för att dra tillståndet, säger nämndens ordförande Stefan Konradsson (V) men vi ger dem en veckas respit för de måste få möjlighet att överklaga.
– Sedan får vi väl se vad länsrätten fattar för beslut.
Det var tre olika omständigheter som gjorde att de fattade beslutet, dels misstanke om bulvanverksamhet. Den som står som ägare och har tillståndet för krogen är i själva verket inte den som driver verksamheten.
– De har även haft leverantörskulder och när man har ett serveringstillstånd finns en tydlighet i lagen som säger att de ska sköta sin ekonomi. Det handlade om relativt stora belopp i det här fallet och därför ska det vägas in då vi tittar på tillståndet, säger Stefan Konradsson vidare.
– Dessutom har företaget under en period haft ofullständig styrelse, det i sig är skäl nog att dra in tillståndet.
Men Stefan Konradsson säger att de i dagsläget har betalt sina skulder och har en fullständig styrelse, men det har gjorts efter tillsyn och kontroll och det tas inte hänsyn till i beslutet.
– Lagen är tydlig, man ska inte ta hänsyn till att försök gjorts att rätta till något i efterhand. Det anses inte vara en förmildrande omständighet.
Men Konradsson påtalar att dessa tre saker var för sig inte är tillräckligt för att dra tillståndet, men när de vägs ihop finns det ett fog för att göra det.
Eftersom det är samma ägare till de två Pauserestaurangerna i Östersund försvinner deras tillstånd också.
Men frågan om gymnasieungdomarna har bjudits på alkohol vet de inte . Det har nämligen varit svårigheter i utredningen att få veta om det skett servering till minderåriga eller inte.
– Den utredningen kommer att fortgå, säger Stefan Konradsson, det har varit mycket rykten och skriverier men det har varit svårt att få någon att träda fram och säga att så här var det.
Nino Madsen säger att alla misstankar är felaktiga och att de har lämnat skriftlig redogörelse till kommunen också där det framgår klart och tydligt.
– Någon bulvanverksamhet är det absolut inte och skulderna de pratar om är reglerade, säger han. Vi har ingenting hos kronofogden. De skulle ha koncentrerat sig mer på fakta som vi beskrivit hur situationen är.
– De har inte gjort en rättvis bedömning av vårt svar och gjort en utredning.
– Kommunen vet att jag ska ta över bolaget det är vår avsikt att jag skulle vara någon bulvan är helt omöjligt.

Mer läsning

Annons