Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyttiga matlådor ligger i tiden

/
  • Nyttigt ska det vara – Frida Gavelin och Sara Holmberg har med sig var sin apelsin som efterrätt till lunch.
  • Reportern Pelle Zackrissons egen favoritlunch.
  • Sandra Lagerkvist, med klassisk plåtlåda fylld med hemlagad potatismos, nyfångad röding och grönsaker.
  • På Folkhälsoinstitutet har man ett stort intresse för att äta rätt. ”Det är många som testar olika typer av dieter här”, avslöjar Therese Räftegård medan hon skalar en morot. Foto: Henrik FlygaRE

Matlåda är ett säkert sätt att spara pengar. Men det är också ett sätt att äta nyttigare. Det vet man på Folkhälsoinstitutet i Östersund

Annons

Uppe på Campus i Östersund ligger Folkhälsoinstitutet vägg i vägg med Naturvårdsverket.

Mittemellan de två statliga verken ligger den gemensamma matsalen där personalen äter sina – visar det sig – väl förberedda luncher.

Vid det stora tillredningsbordet står Frida Gavelin och Sara Holmberg från Naturvårdsverket. I dag äter Frida Gavelin en pastablandning med oliver och medelhavskryddor.

Att ta med sig vilken skräpmat som helst när man är granne med Folkhälsoinstitutet går inte för sig visar det sig.

– Man känner lite press att ta med sig bra mat, skrattar hon.

Frida Gavelins kollega Sara Holmberg har med sig pasta med köttfärssås. Men hon förebrår sig lite för att hon inte fått med sig alla delar av en ”komplett lunch”.

– Jag har inga grönsaker i dag, säger hon.

Sandra Lagerkvist jobbar på Folkhälsoinstitutet. Hon har en klassisk plåtlåda. I dag har hon fyllt den med hemlagad potatismos, nyfångad röding och grönsaker.

Hon är noga med förvaringen av sin mat.

– Jag har den inte i värmeskåp. Då tappar maten sina näringsämnen. Plastlåda är inte heller bra, säger Sandra Lagerkvist.

Det är många som äter nyttigt på Folkhälsoinstitutet berättar hon.

– Man inspireras av att vara på en arbetsplats där vi jobbar med hälsofrågor.

Therese Räftegård som också jobbar på Folkhälsoinstitutet äter en vegetarisk lasagne. Hon tror inte att det är nyttigare matlådor där än någon annanstans.

– Nej. Jag tror det är en generell trend i samhället. Vi äter nyttigare mat helt enkelt, säger hon.

Hur länge sedan var det du hade med dig fryspizza på jobbet?

– Det har aldrig hänt.

Mer läsning

Annons