Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt säkerhetsrum skyddar socialens personal

/
  • Socialchef Dan Osterling blickar in mot det nya säkerhetsrummet. Personalen skyddas av tjockt glas. Säkerhetsrummet ska användas för hotfulla personer som besöker socialtjänstens nya lokaler i Östersund.
  • Socialtjänsten nya lokaler på Rådhusgatan är arbetsplats för drygt 130 personer och ska vara bättre ur säkerhetssynpunkt, enligt socialchef Dan Osterling.
  • Efter kommunens stora flytt av socialtjänsten är det mesta på plats nu. Socialchef Dan Osterling och ekonomi-chefen Mikael Hedström i nya lunchrummet när det var öppet hus i går.

Det ska bli säkrare för personalen sedan stora delar av socialförvaltningen flyttat till nya lokaler på söder i Östersund.

Annons

I de uppfräschade lokalerna har 130 anställda från ett flertal social enheter fått nya arbetsplatser.

Med praktikanter och städpersonal tillkommer ytterligare tio personer. Tidigare tillhörde lokalerna på Rådhusgatan 104 Pliktverket.

– Nio verksamheter på olika ställen i Östersund har flyttat in, säger socialchef Dan Osterling som visar runt i byggnaden.

Det finns besöksrum och ett nytt säkerhetsrum i anslutning till entrén. I säkerhetsrummet har personalen möjlighet att möta personer som ger intryck av att uppträda labilt och hotfullt.

– När de ser lugna ut kan vi ta ut dem i ett rum intill säkerhetsrummet, konstaterar Dan Osterling.

– Säkerhetstänkandet innebär att det är låst till lokaler innanför entrén och kunder hämtas av handläggare.

Allvarliga händelser som arbetar inom socialtjänsten har inträffat flera gånger i Krokom, vilket medfört kameraövervakning och låst dörr till socialkontoret.

I Sveg hotade en kvinna att spränga kommunhuset för en månad sedan och Arbetsmiljöverket kräver att entrén byggs om för att öka säkerheten.

Så sent som i går uppträdde en man hotfullt i Bräcke kommunhus.

Det finns en del att ta hänsyn till i förebyggande syfte:

– Det måste vara ett bra bemötande av de som kommer hit och de ska inte känna sig provocerade, säger Dan Osterling.

Han anser att personalen flyttat till en bättre byggnad säkerhetsmässigt, i jämförelse med Rådhuset där folk utifrån kunde gå rakt in till vissa verksamheter.

Förutsättningarna att prata direkt med varandra, för personal inom olika områden, uppfattas också som bättre i de nya lokalerna.

– För oss har det varit jättebra och folk kan komma ner med sina frågor direkt till oss, säger Berit Henlich-Wretman som jobbar med verksamheter knutna till Bubblan, Trappan och Fjärilen.

Bubblan är ett program med verksamhet för barn till separerade föräldrar.

Trappan riktar sig till barn som bevittnat våld.

Fjärilen vänder sig till barn och tonåringar i en familj där någon lider av psykisk ohälsa, missbrukar alkohol eller droger.

Under öppet hus på tisdagen hördes flera positiva omdömen.

– Att jobba i så här nya lokaler är jättehäftigt och flytten är klockren för oss, konstaterar Jan-Erik Olofsson vid Mica som arbetar med funktionshindrade och har en nystartad företagsgrupp i huset.

Mer läsning

Annons