Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt och gammalt samsades på skidmässa

/
 • Under lördagen hade bytesmarknaden många besökare.
Foto: Håkan Luthman
 • Besökarna hade en hel del att ta in när de senaste nyheterna visades upp av tillverkare inriktade på snö. Sara Steging sökte efter ett nytt underställ.Foto: Håkan Luthman
 • Bytesmarknaden öppnade för utrustning till lägre priser. Lotta Bågling med dottern Felicia letade rätt på ett par passande skidor.Foto: Håkan Luthman
 • Kritik om dålig vallning ledde till att KG Lundqvist från Umeå tog fram roterande borstar som passar dagens belag och som 100-talet landslag tagit till sig.Foto: Håkan Luthman
 • Under lördagen hade bytesmarknaden många besökare.
Foto: Håkan Luthman
 • Några svar på konsten att hitta rätt valla fick Bengt och Marie Emilsson, med barnen Ida och Linn, av Joakim       Kristoffersson till vänster.                                                                     Foto: Håkan Luthman

Helgens skidmässa på Folkets Hus innebar en chans att ta del av nya skidutrustningar och det senaste på vallningsfronten.

Annons

– Det här är en djungel där ingen kan allt, konstaterar Bengt Emilsson som tillsammans med sin familj skaffade sig goda råd om vallning från Joakim Kristoffersson som var omgiven av olika burkar.

– Till varje säsong kommer något nytt som har utvecklats och det omges av ett hemlighetsmakeri där ingen vet vad som finns i vallningsburkarna, säger Joakim Kristoffersson.

KG Lundqvist har tagit fram roterande vallningsborstar och utvecklat andra verktyg i samband med vallning. Numera har skidornas belag en struktur som innebär att friktionen mot snön blir så låg som möjligt.

– Därför är det viktigare än någonsin att borsta ur vallan som täpper till strukturerna. Annars får man inte optimal effekt av slipningen, säger KG Lundqvist.

För många år sedan beslutade han sig för att ta kritiken om dålig vallning på allvar. Hans lösning har sedan dess vunnit förtroende hos 100-talet landslag inom längd, alpint, skidskytte, snowboard samt backhoppning.

Men vad som pågår bakom kulisserna i landslagssammanhang är en sak:

– En sån här mässa är viktig för att visa folk som inte varit på tävlingar vad som finns i dag, säger KG Lundqvist.

Produktutvecklingen pågår på många fronter. En försäljare av funktionella underkläder informerar hur företaget har förfinat sina underkläder under tre decennier.

”Materialets struktur och stickning samarbetar för att effektivt transportera bort svett och fördela den på plaggets utsida”, heter det i en broschyr där principen visas i en 3D-bild.

En lätt vetenskaplig ton smyger sig in lite här och där bland de utställda produkterna på mässan men kraven bland besökarna ligger ofta på en mer vardaglig nivå.

– Jag är mest ute efter underställ för att vara ute i största allmänhet och har skaffat mig en varm tröja så jag kan åka sidor med svärfar nu, säger Sara Steging med glimten i ögat.

De som var ute efter skidutrustning kunde fynda på ÖFS bytesmarknad där det blev fullt tryck från början.

– Vi är tre i familjen som behöver pjäxor vilket kostar så det här är jättebra, säger Lotta Bågling som plockade åt sig ett par skidor för egen del och hade en del frågor om vad som skiljer olika bindningar åt.

Mer läsning

Annons