Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hyreshus på gång i centrala Östersund

/

Ett trevåningshus med hyresrätter mitt i centrala Östersund är på väg att bli verklighet. Östersunds kommun jobbar just nu med att justera detaljplanen för korsningen Köpmangatan och Brunnsgränd.

Annons

Östersunds kommun planerar just nu för att besluta en tämligen ovanlig detaljplan.

Det var länge sedan ett nytt hyreshus kom till inom centrumringen i Östersund, men kommunens tjänstemän arbetar nu med en ändrad detaljplan över området.

Om allt går som planerat kan den nya detaljplanen träda i kraft redan i sommar.

Bakom byggprojektet står byggföretaget Toréns som äger fastigheten Härberget 4 och 5 i hörnet av Köpmangatan/Brunnsgränd.

Och tanken är att det ska uppföras ett nytt flerbostadshus i tre våningar och vind på 1300 kvadratmeter.

I kvarteret finns också kulturhistoriskt värdefulla byggnader som länsmuseet anser är viktiga att bevara. Bland annat ett gult boningshus i tre våningar uppfört 1913.

– Det blir en kompletteringsbyggnad till den här gula kåken. Vi tar bort garagen och sätter dit ett hus istället är tanken, sade Håkan Torén till LT för ett par månader sedan.

Men det finns vissa krav på hur den nya fastigheten får se ut, enligt de kriterier som kommunen har satt upp:

”För det nya bostadshuset ställs krav på att så många som möjligt av lägenheterna skall få en glimt av vattenutsikt genom krav på burspråk samtidigt som detta förstorar och förbättrar ett rum, släpper in mer ljus samt förutsättningar att ge fasaden en harmonisk och spännande utformning”, skriver tjänstemännen i underrättelsehandlingen för samråd.

Mer läsning

Annons