Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hem ska slussa problemungdomar ut till vardagslivet

Östersunds kommun ska starta ett behandlingshem/halvvägshus för unga vuxna. Beslutet togs i socialnämnden i onsdags.

Annons
- De unga människor som har varit på ett behandlingshem ska tas emot på ett bättre sätt när de kommer tillbaka till Östersund, säger Stefan Konradsson, ordförande i socialnämnden.
- Vi tror det här kommer att ge ganska stora besparingar i den meningen att vi kan förkorta placeringar hos externa familjehem och institutioner.
Kommunens kostnader för vård av unga vuxna, mellan 16 och 24 år, har ökat stadigt de senaste åren genom att kommunen skickat ungdomar med behov av stöd till externa behandlingshem. Kommunen betalar nästan en miljon kronor per år för vård på behandlingshem.
I nuläget finns endast öppenvård för dessa ungdomar på hemmaplan. Men öppenvården kan inte ge dygnet runt stöd och den nära handledning som de unga behöver. Många av ungdomarna har dessutom svårt att klara att fullfölja kontakten med öppenvården på grund av trasiga relationer till anhöriga och besvärliga boendesituationer.
- Vi har inte heller fått till en bra organisation för ungdomarna när de kommer hem från en vistelse på behandlingshem, säger Dan Osterling, chef på socialförvaltningen. Sedan 1990-talet har förvaltningen i Östersunds kommun påtalat behovet av ett särskilt stöd för barn och ungdomar inom den åldersgruppen. Och nu blir det alltså av.
- Beslutet är ett rambeslut så den slutgiltiga formen och finansieringen är inte klar ännu, säger Dan Osterling.
Enligt nuvarande förslag är boendet tänkt att finansieras genom att nuvarande ungdomsstöd läggs ned.
- Vi har ett särskilt boendestöd för unga vuxna i egna bostäder i dag. Men det behövs inte när det blir ett behandlingshem/halvvägsshus, säger Dan Osterling.
- Pengar vi i dag använder för institutionsvård och familjehemsvård kommer också att användas, säger han.
Förvaltningen tror sig dock kunna vinna både ekonomiskt och resultatmässigt på nyinrättningen.
Det nya boendet ska fungera både som behandlingsboende och utslussningsverksamhet efter extern behandling. Det ska också finnas akutplatser.
Men ett delikat problem att lösa är en vettig lokal.
- Det finns ju inte så mycket ledigt här i Östersund. Vi har något förslag vi håller på att titta på, men det är inget klart, säger Dan Osterling.

Mer läsning

Annons