Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt boende efter lägenhetsbränder – en het fråga

/
  • Räddningspersonal fick snabbt läget under kontroll men minst två lägenheter måste totalrenoveras efter branden på Skolgatan. Drabbade hyresgäster måste ha en snabb lösning på sina bostadsproblem under tiden.

Det började brinna mellan två lägenheter på Skolgatan i måndags kväll. Vad brandorsaken beror på är oklart men båda lägenheterna ska totalrenoveras.

Annons

– I min lägenhet brann det i taket i hallen. Jag höll på att somna men kände att det luktade illa och det luktade alltmer, säger Margareta, en av hyresgästerna i huset som fick lägenheten förstörd.

Hon vill inte framträda med hela namnet men förklarar vad som hände.

Grannen ovanför Margareta slog larm, hon samlade ihop sina katter och hundar och de lämnade huset.

Margareta fick kortisontabletter av ambulanspersonalen för att motverka effekterna av stick i halsen på grund av brandrök. Hon känner av bortfall i andningen nu också.

Ersättningsbostäder till drabbade hyresgäster är en aktuell fråga i dessa sammanhang.

– Hyresvärden borde ha förstått att min lägenhet inte går att använda och att jag måste ha någonstans att ta vägen. Men något besked om det fick jag inte, säger Margareta.

Hon ordnade tillfällig bostad genom en vän samma kväll och tänker bo där tills det är dags att flytta in i en ny lägenhet som hon fått tag på. Flytta tillbaka tänker hon inte göra.

Margareta har tidigare upplevt problem med att få igång lampan i hallen och köket. Hon har knäppt på och av strömbrytaren flera gånger utan att något hänt.

Ovanför Margaretas lägenhet bor en kille som förberedde en måltid när branden började.

– Vi har inte kunnat konstaterar någon brandorsak men killen som slog larm lagade mat när han såg att det började brinna i hallgolvet hos honom, säger Anders Andersson, fastighetsägare till huset som tillhör bolaget Amatino Rönnen AB.

Byggnaden är från -40-talet och har ett tiotal lägenheter. Den består av trä från sockeln och uppåt och efter branden ska två lägenheter totalsaneras. En tredje har vattenskador i taket.

En grov uppskattning visar att reparationerna kommer att kosta mellan 500 000-700 000 kronor.

– Några hyresgäster var arga och tyckte att jag borde ha agerat mycket mer. Samtidigt var det stressigt med brandbilar, ambulanser och poliser på platsen, konstaterar Anders Andersson.

– Av insatschefen hörde jag att alla hyresgäster hade någonstans att bo i alla fall den första natten. Det är hemförsäkringen som träder in och ordnar ersättningslägenheter efter en sån här händelse, säger han och framhåller hemförsäkringens betydelse när den här typen av problem uppstår.

Anders Andersson har tidigare varit med om ett fall med en vattenskadad lägenhet där hyresgästen inte hade någon hemförsäkring och inte fick någon evakueringslägenhet att flytta till.

En konsekvens av branden i hyreshuset på Skolgatan är enligt honom att tre olika saneringsföretag är på plats, eftersom hyresgästernas hemförsäkringar och fastighetsägarens byggnadsförsäkring är kopplade till olika saneringsföretag där var och en utför sin del.

– Jag är mycket glad att det gick som det gick och att killen som slog larm gjorde det han skulle, säger Anders Andersson.

Mer läsning

Annons