Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt beslut om vargen tar hunden

/

Om din hund angrips av en varg eller björn ska anmälan skickas till länsstyrelsen. Inte polisen.

– Vi är positiva till nyordningen, säger Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Annons

Paragraf 28 i jaktförordningen, som handlar om rätten att försvara din hund och dina andra tamdjur mot rovdjursangrepp, har nu ändrats efter ett regeringsbeslut.

Om en tamdjursägare hamnar i en situation där hunden angrips av en varg, björn, järv eller ett rovdjur och rovdjuret skjuts, ska detta från och med 1 juli i år anmälas till länsstyrelsen – inte till polisen som i dag.

"Svenska Jägareförbundet har länge drivit den linjen att detta ska vara en självklar sak att man ska ha rätten att försvara sin hund. Tyvärr har inte paragrafen fungerat på ett tillfredsställande sätt då polisen mer eller mindre regelmässigt inlett en förundersökning och personen som enligt paragrafen gjort rätt, ändå blivit misstänkt för jaktbrott med allt vad det innebär av beslagtagna vapen etc", skriver Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Torsdagens beslut innebär att anmälan görs till länsstyrelsen som gör en bedömning om ärendet ska bli en fråga för polisen eller inte.

"Detta borde leda till att man gör en sansad bedömning hos länsstyrelsen och att det i många fall inte leder till en polissak. Det kommer dessutom att spara en massa tid för polisen som då kan arbeta med viktigare saker", säger Jägareförbundet.

Mer läsning

Annons