Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyskrudat torg stod öde på skyltsöndagen

/
  • Stortorget på måndag kväll stod lika öde som under skyltsöndagen. Men kommunen lovar bättring. Foto: henrik Flygare

Den stora frågan i kommunhuset i Östersund just nu, är vem som gav order om att Stortorget inte fick användas under julskyltningen? Det verkar som alla skyller på varandra och ingen tar på sig ansvaret.

Annons

I stället för att bli en stämningsfull marknadsplats under julskyltningen i söndags var Stortorget i Östersund lika mörkt och tomt som det har varit efter invigningen, bortsett från den stora granen.

Många besvikna skyltflanörer hörde av sig till LT för att höra om anledningen till att inte torget används efter den dyra ombyggnaden.

Tidigare år var torget den centrala platsen under skyltsöndagen där barnen fick rida, besökarna fick värma sig vid stora eldar och skolelever stod i sina stånd och sålde kakor och annat till olika skolresor. Där kunde man också köpa sig en gran eller en kärve.

Frågan om det tomma torget kräver ett svar och på rådhuset var man lika frågande när LT ringde runt till några makthavare under måndagsförmiddagen.

Ordförande i miljö- och samhällsnämnden, Göte Murén, som fått rollen som torgets grundare, var en av dem den som var mest frågande.

– Jag förstår att folk är besvikna för att torget stod tomt under skyltsöndagen. Jag trodde själv att det skulle vara full aktivitet där och jag förstår inte vad som har hänt. Alla fick ha sitt försäljningsstånd var de ville. Dessutom fick skoleleverna stå här gratis, säger Murén.

Lika frågande är trafikingenjören Janne Asplund.

– Vi har annonserat att skolklasser får ha försäljning på julskyltningen och ser man 20 år tillbaka så var det uppåt 100 klasser som ställde upp.

– Nu var det under tio som hörde av sig och de ville väl inte stå ensamma på torget. Men att de inte skulle få vara där, det stämmer inte. Däremot tog vi 100 kronor per stånd, säger han.

När LT gick runt på skyltningen och frågade skoleleverna varför de inte var på själva torget, så svarade samtliga att de stod på de platser som de hänvisats till. Hade någon sagt att de fick vara på torget hade de gärna stått där.

Närmare än så gick det inte komma lösningen på gåtan om vem som gett order om att torget inte skulle användas.

Cityledaren Rickard Hallström tycker också att det var tråkigt att torget stod tomt den gångna helgen, men han lovar att det ändring på det fram till jul.

– Nu på lördag är det vinterkväll med prisutdelning för skidskyttet och presentation av länets lucia. Då räknar vi med ett par tusen besökare.

– Lördagen därpå får länets skolklasser disponera torget och ha fri försäljning, säger Hallström.

Den 19 december blir det julkul. Då står IFK Östersund står för arrangemanget, med dans kring granen, körsång och tävlingar.

Mer läsning

Annons