Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nysatsningar ska få jämtar att arbetspendla

Pendlarparkeringar med gratis motorvärmare på åtta platser längs E 14, mellan Bräcke och Storlien, ska få folk att åka mera tåg.

Annons

Det hoppas i varje fall landstinget som ställer sig bakom länsstyrelsens planer att tillsammans med Banverket och Vägverket region mitt, i ett EU-projekt, förbättra transportinfrastrukturen längs Mittbanan med tillhörande serviceområden.

Allt för stimulera till ett ökat resande med kollektivtrafik och tåg.

I länstransportplanen finns det pengar till investeringar under åren 2011-2012 för att etablera eller utöka antalet pendelparkeringar med motorvärmare på åtta platser, Bräcke, Gällö, Pilgrimstad, Brunflo, Krokom, Undersåker, Duved och Storlien.

”Genom tillskapande av attraktiva pendlarparkeringsplatser förstärks möjligheterna i länet längs ett sammanhängande stråk med stora befolkningskoncentrationer att välja miljöeffektiva transportsätt typ buss eller järnväg för arbetspendling eller fritid”, skriver de.

De lovar även att parkeringarna ska göras anpassade för personer med funktionshinder.

”Vid eller i omedelbar närhet av dessa parkeringar sätt vidare tavlor med realtidsinformation om aktuell kollektivtrafik och tågförbindelse upp”.

Vägverkets uppgift blir att se till att anslutningsvägarna till de åtta pendlarparkeringarna har en rimlig standard och funktion.

Samtidigt genomför Banverket trimningsåtgärder på Mittbanan i Jämtlands län på fyra platser, Duved, Järpen, Östersund och Brunflo samt i Stöde i Västernorrlands län.

Det innebär att det i Stöde skapas en ny planskild korsning vid bangården. I Brunflo byggs en ny plattform och Östersund får ett nytt uppställningsspår, vilket ökar spårkapaciteten på Mittbanan.

I Järpen byggs en ny plattform och i Duved skapas uppställningsmöjligheter för järnvägsvagnar.

– Vi hoppas passagerarna ska åka med mindre bussar fram till tågen, säger landstingsrådet Harriet Jorderud (S), där parkeras bussen på pendelparkeringen.

– I Brunflo finns redan en plats med gratis motorvärmare märkt Buss+.

Mer läsning

Annons