Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nydesignad bokbuss servar lässugna länsbor

/
  • Byborna i Måläng hyllar den nya bokbussen och dess utsmyckningar.
  • Vanja Andersson läser mycket och gillar särskilt dokumentära berättelser. Ester Östman säger att läsning är det bästa sömnmedlet man kan få.
  • Ester Östman och Vanja Andersson besöker bokbussen regelbundet och tycker den nya bussen med utsmyckningar är väldans fin.Foto: Ulrika Andersson

Länsbibliotekets nya bokbuss gjorde i går den första resan med sin nya utsmyckning. Ett av de första stoppen var i Måläng där bussens besök alltid är efterlängtat.

Annons

Vid elvasnåret på förmiddagen rullar den in på Rydéns uppfart. Strax därefter fylls bokbussen av läshungriga bybor som nyfiket plockar bland hyllorna. Det är nästan som om bussens månatliga besök i Måläng har blivit lite av en högtid.

– Bokbussen betyder väldigt mycket för mig. Dels för att man kan låna böcker men också för att man får träffa grannarna. Det kan bli så att man möts på bussen och sedan tar en fika, säger Inga-Märet Rydén som alltid besöker bokbussen när den stannar i byn.

Bokbussen fyller en viktig funktion för många i glesbygden och för att kunna ge bra service har ett helt nytt fordon inhandlats. Den nya bussen hann köra några turer innan sommaruppehållet och gårdagens runda var den första med den nya utsmyckningen. Bildmotivet på bussen gör att den verkligen utstrålar läsupplevelse och designen avgjordes i en tävling tidigare i år.

– Den behöver ju väcka lite uppmärksamhet när vi kommer, säger Elisabeth Bergström som arbetar som bibliotekarie på bussen.

Chaufför Allan Larsen är också jättenöjd med den nya bussen som till exempel utrustats med handikapplyft och hörslinga. Bussen ska också utrustas med en plats för självbetjäning där besökarna kan låna och lämna tillbaka sina böcker. En förhoppning är också att bussen ska förses med en internetdator som besökarna kan använda.

Allan och Elisabeth hjälps åt att betjäna de lästörstande Målängsborna som lånar och beställer ett stort antal böcker.

– Skulle jag bara köra buss och inte få hjälpa till med det här andra så skulle jag inte stå ut, säger Allan som rattat bokbuss sedan början av 90-talet

Efter en kortare lunchpaus är det dags att lämna byn och sätta kurs mot Räcksjön. Förmodligen blir besöket där minst lika uppskattat som i Måläng.

Mer läsning

Annons