Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårsafton: Lugnande medicin kan hjälpa hunden

/

Snart är det nyårsafton – med raketer och smällare. Något som skrämmer många hundar. Det har fått Svenska kennelklubben på krigstigen.

Annons

I ett utskick som inleds med orden ”Nyår – hundens helvetesafton” går Svenska kennelklubben till attack mot alla raketer och nyårssmällare som låter.

Svenska Kennelklubben hävdar att en tredjedel av landets hundar lider av att det fyras av högljudda smällare i deras närhet veckorna runt nyår.

Hans Rosenberg är pressansvarig hos Svenska Kennelklubben.

Vad är problemet med raketer och smällare på nyår?

– Hundarna blir rädda och mår väldigt dåligt de tillfällen som de utsätts för de här ljuden. De mår dåligt i flera timmar efteråt.

Nu ropar Svenska Kennelklubben efter hårdare tag mot dem som bryter mot de regler som finns för försäljning av fyrverkerier. Föregångslandet heter Norge berättar Hans Rosenberg.

– Där är det förenat med böter om man säljer till de som är under 18.

Åsa Regnander-Dahl är veterinär – men också själv hundägare.

Hon tipsar andra hundägare om att de ska hålla sina ”älsklingar” inomhus och nära.

– De ska absolut inte stå ute för sig själva i någon hundgård. Låt hunden vara nära och ty sig till dig. En del åker ju också ut i skogen, säger Åsa Regnander-Dahl.

Skulle det inte räcka så är veterinär Åsas råd att hundägare ska höra av sig till en veterinär.

– Då kan de få lite lugnande medicin utskrivet till sin hund, säger hon.

Tio månader gamle valpen Rikis husse Tobias Sundqvist är inte orolig inför nyårsafton.

– Det blir ju den första nyårsafton.

– Men både första april och Yran gick bra. Då är det ju mycket smällar. Sedan finns det de som har problem och för dem är det såklart ett helvete. Men för oss har det hittills inte varit några problem. Tobias Sundqvist har inte funderat på några lugnande mediciner. Utan han satsar på motion. – Det blir nog en del långa promenader. Då blir hunden lugn, säger han.

Pelle Zackrisson

Mer läsning

Annons