Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya torget fylldes med ljus

/
  • Ungdomar från Wendlas dansskola stod för en del av underhållningen. På andra sidan torget visade elever från Palmcrantzskolan eldakrobatik.
  • Många applåder, visslingar och glada tillrop kom från alla de människor som fanns på plats för att delta i invigningen. Foto: Ulrika Andersson
  • Ungdomar från Wendlas dansskola stod för en del av underhållningen. På andra sidan torget visade elever från Palmcrantzskolan eldakrobatik.
  • ”När bygget började var den globala krisen en verklighet. Då kändes det väldigt bra att komma igång och att vi kunde skapa arbetstillfällen, säger Göte Murén (S). Han lade ned en sten på scengolvet som en symbol för att torget är invigt.
  • Christina och Royne Elling driver Pressbyrån vid tågstationen. De fick Gulstjärnan. ”Det är fantastiskt. Det trodde jag inte vi har ju vardagsgrejor som korv och cola”, säger Royne Elling.
  • ”Jag måste säga att jag är utan ord just nu. Torget har varit en underbar resa och jag kommer att besöka Östersund varje år för se hur torget mår”, säger Vesa Honkonen, arkitekten som skapat Östersunds nya torg.

Eldshow i ena hörnet, fiolspel i det andra, körsång och dans i det tredje. Det nya torget var fyllt till bredden med folk, underhållare och marknadsstånd under invigningen på fredagskvällen.

Annons

Till körsång med ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” inleddes ceremonin. Och efter en historisk tillbakablick från 1786 när Östersund stad grundades fick Göte Murén (S) ordet.

– Hej. Äntligen är vi här. Torget har diskuterats sedan 1980-talet och det ena efter det andra förslaget har förkastats. 2004 kom fastighetsägare och representanter från näringslivet in på kommunhuset och sa att vi måste göra något åt torget. 2006 började projekteringen. I augusti 2008 började bygget.

Vesa Honkonen, arkitekten bakom torget, stod på scenen och blickade ut över folkmassan.

– Jag måste säga att jag är utan ord just nu. Torget har varit en underbar resa och jag kommer att besöka Östersund varje år för se hur torget mår, säger Vesa Honkonen.

Redan på morgonen intogs torget av marknadsstånd och knallar. Laila Odin driver en gårdsbutik i Valne och har stått på torget hela dagen. Hon har också stått på torget flera gånger innan det byggdes om.

– Det är verkligen skillnad. Det är mycket trevligare och blir en större gemenskap och ett större folkliv. Jag trodde aldrig det skulle komma så här mycket folk, säger Laila Odin.

Innan invigningsceremonin började delade Östersunds kommun ut 2009 års Guldstjärna till en person och ett företag. Gulstjärnans grundstenar är god service, gott värdskap och vänligt bemötande.

– Vad passar bättre än att dela ut Guldstjärnan på det gyllene torget, säger Annsofie Andersson (S) kommunalråd.

Pressbyrån på Centralstationen, som drivs av Christina och Royne Elling, utsågs till årets serviceföretag. Sune Häggmark, Moosegarden, är årets serviceperson.

Mer läsning

Annons