Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya studenter ger klirr i kommunens kassa

/
  • Inger Henriksson, informatör på Skatteverket.
  • Nina Anzén, nybliven sjuksköterskestudent, är inte längre stockholmare. Sedan i onsdags är det Östersund som är hemorten. ”Jag funderade mycket på det innan, men insåg att det var bäst att skriva mig här”, säger hon. En fördel med det är att hon kan göra skatteavdrag när hon åker tillbaka till Stockholm om somrarna för att jobba.
Foto: Henrik Flygare

Antalet nya studenter vid Mittuniversitetet har skjutit i höjden i år. Det innebär nya kommuninvånare för Östersund – bara de folkbokför sig här.

Annons

Länstidningen har flera gånger berättat om den markanta ökningen av antalet studenter vid Mittuniversitetet. Prognosen som gjordes av skolan i sommar pekade på en ökning med cirka 1 000 helårsstudenter vid alla tre utbildningsorterna, något som innebär betydligt fler faktiska studenter när mans lår ut det på både kurser, program och deltidsstudenter.

Klart är att det innebär en hel del nya Östersundsbor när höstterminen nu har börjat. Men för att man ska räknas måste man folkbokföra sig – något studenter som planerar stanna en längre tid faktiskt är skyldiga att göra.

– Ja, det är egentligen en skyldighet när man bor permanent på en annan ort, säger Inger Henriksson, informatör på Skatteverket.

Såvida man inte pendlar hem till familj med fru och barn varje helg, eller bara ska läsa en termin.

Och det finns en rad anledningar till varför myndigheterna vill man skriver sig där man faktiskt bor.

– Som student innebär det att du kan söka bostadsbidrag medan du pluggar. Det kan du inte om du fortfarande är skriven på din hemort. Men det innebär också att du får tillgång till mer vård än enbart akutsjukvård, säger Inger Henriksson.

– Och det innebär alltså att du annars inte kan få ta influensavaccin här, säger hon.

Dessutom innebär det att de skatteutjämningspengar som Östersund får av staten för varje invånare hamnar här där studenterna faktiskt vistas – och inte i någon annan kommun.

– Då är man med och bidrar till kommunal service, som bussar och skidspår och sådant, säger Inger.

Mer läsning

Annons